Sajtovi koristili pandemiju za promociju antizapadnih ciljeva

Neimenovani američki zvaničnici: Rusija iza širenja dezinformacija o koronavirusu

Dvoje operativaca u moskovskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU identifikovani su kao odgovorni za širenje tih dezinformacija, namijenjenih američkoj i zapadnoj publici, rekli su zvaničnici

1557 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki zvaničnici identifikovali su ruske vojne obavještajne operativce za koje vjeruju da pomažu širenju dezinformacija preko internet stranica na kojima se objavljuju sadržaji o pandemiji koronavirusa, američkoj politici i međunarodnim pitanjima, piše danas AP. 

Ruske obavještajne službe koriste veb stranice na engleskom jeziku za širenje dezinformacija o pandemiji, nastojeći da zloupotrijebe krizu s kojom se SAD suočavaju uoči predsjedničkih izbora u novembru, rekli su američki zvaničnici koji su zatražili da ostanu anonimni.

Dvoje operativaca u moskovskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU identifikovani su kao odgovorni za širenje tih dezinformacija, namijenjenih američkoj i zapadnoj publici, rekli su zvaničnici. 

Sajtovi koji su koristili pandemiju za promociju antizapadnih ciljeva i širenje dezinformacija su InfoRos.ru, Infobrics.org and OneWorld.press.

Između maja i jula, kako je rekao jedan od zvaničnika, na veb stranicama na koje su skrenuli pažnju objavljeno je oko 150 članaka o odgovoru na pandemiju. 

Među tim člancima bilo je tekstova kojima je pozitivno predstavljena situacija u Rusiji vezano za pandemiju, a negativno u SAD.