TREBA PREVIŠE VREMENA DA SE DOBIJU REZULTATI

Gejts: Testiranja na koronavirus u Americi neupotrebljiva

Ta izjava Gejtsa je svojevrstan odgovor američkom predsjedniku Donaldu Trampu, koji već danima insistira na tome da se u SAD sprovodi veliki broj testiranja

3226 pregleda 6 komentar(a)
Gejts, Foto: Shutterstock
Gejts, Foto: Shutterstock

Američki miliajarder Bil Gejts izjavio da je većina testiranja na koronavirus u SAD-u "neupotrebljiva" jer treba previše vremena da se dobiju rezultati.

To onemogućava ljudima da se na vrijeme samoizoluju u slučaju da su pozitivni na covid-19.

Ta izjava Gejtsa je svojevrstan odgovor američkom predsjedniku Donaldu Trampu, koji već danima insistira na tome da se u SAD sprovodi veliki broj testiranja.

Međutim, kako prenosi hrvatski portal Index.hr, vrijeme koje je potrebno za dobijanje rezultata se toliko odužilo da mnogi zdravstveni radnici smatraju da testovi nijesu od neke velike pomoći.

"Trenutno se u prosjeku na rezultate čeka više od tri dana, ponekad i sedam. Nitko ne bi trebalo da platiti ni jedan dolar za takvo testiranje. To je suludo", rekao je Gejts u ponejeljak u intervjuu za CNBC.

Laboratorije širom SAD bore se s povećanjem broja zaraženih i velikom količinom uzoraka. Rezultati testiranja dolaze tek nakon nekoliko dana, ponekad i nedjelju dana ili duže. Pacijenti s najvišim prioritetom (hospitalizirani pacijenti, zdravstveni radnici, bolesnici u bolnicama itd.) prosječno dobijaju rezultate za više od dva dana.

Molekularno, odnosno PCR testiranje najpouzdanije je na tržištu, ali i najviše izloženo slabostima u lancu dostave, navodi dalje Index.

Kompanija "Kvest dijagnostiks", jedan od najvećih proizvođača PCR testova na kovid-19 u SAD-u, upozorila je u ponedjeljak da se u posljednjih nekoliko sedmica sve duže čeka na rezultate testiranja.

Kompanija "LabKorp", drugi veliki proizvođač dijagnostičkih testova, saopštila je u utorak da joj treba dva do tri dana kako bi obradila uzorke pacijenata. Izvršni direktor Adam Schechter kazao je da kompanija radi na povećanju kapaciteta za testiranje jer uskoro dolazi hladnije razdoblje i sezona gripa.

"Kada dođe sezona gripe, testiranje na kovid-19 biće još problematičnije", rekao je i dodao da će poslodavcima, bolnicama i univerzitetima biti teško da razluče radi li se o gripi ili kovidu-19 te da će dijagnostički testovi postati još važniji.

Preporučujemo za Vas