UN pozvale države Jugoistočne Azije da usvoje politike za inkluzivniju budućnost nakon pandemije

"Jedan put bi mogao da dovede do produžene, duboke recesije, pogoršane zatvorenim granicama, te do porasta socijalnih tenzija, ugrožavajućeg okruženja i povratka ekološki neodrživog razvoja", navodi se u saopštenju UN

1695 pregleda 0 komentar(a)
Sjedište UN, Foto: Screenshot
Sjedište UN, Foto: Screenshot

Ujedinjene nacije su apelovale na države Jugoistočne Azije da rade na politikama koje će nakon krize uslijed pandemije voditi ka inkluzivnijoj budućnosti, a ne ka recesiji i povećanim socijalnim nejednakostima.

Misije Vlada regiona trebalo bi da premoste digitalni jaz i podrže ljudska prava i dobru praksu upravljanja, navodi se u saopštenju izdatom danas.

"Jedan put bi mogao da dovede do produžene, duboke recesije, pogoršane zatvorenim granicama, te do porasta socijalnih tenzija, ugrožavajućeg okruženja i povratka ekološki neodrživog razvoja. Drugi put uključuje usvajanje globalno i regionalno koordiniranih politika koje prepoznaju imperativ inkluzivnog, prilagodljivog i održivog pristupa razvoju", navodi se u saopštenju.

Pandemija je, kako su naveli, istakla probleme u Jugoistočnoj Aziji, uprkos snažnom ekonomskom učinku regiona prije pandemije.

Istakli su se visoka nejednakost, niska socijalna zaštita, veliki broj nelegalnih radnih mjesta, regres u pravdi i upravljanju, kao i loš uticaj na životnu sredinu poput gubitka biološke raznolikosti i kvaliteta vazduha.

"Trenutna situacija vodi ka recesiji i socijalnim tenzijama", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u videu koji je objavljen uz saopštenje.

Apelovali su na vlade da u rukovodjenju krizom usled pandemije ojačaju svoje zdravstvene sisteme i budu pažljive prema ugroženim grupama poput ljudi sa invaliditetom i izbeglica.

Oporavak ekonomija koje su pogođene pandemijom treba da prati politika usmjerena na održiva sredstava neophodna za život, obnavljanje održivih i prilagodljivih lanaca snabdijevanja i primjenu fiskalnih mjera za podršku finansijskim sektorima.

"Regija ima još mnogo posla, ali ima ogromne kapacitete na raspolaganju", rekao je Gutereš.

Bonus video: