odbili zahtjev dvije grupe

Vrhovni sud neće zaustaviti Trampovu izgradnju zida na granici

Izgradnja zida duž američko meksičke-granice se finansira sa dvije i po milijarde dolara koje je Pentagonu odobrio Kongres

2373 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Američki vrhovni sud odbio je u petak zahtjev dvije grupe da se spriječi izgradnja zida duž američko-meksičke granice koju je obećao predsjednik Donald Tramp, a koja se finansira sa dvije i po milijarde dolara koje je Pentagonu odobrio Kongres.

Sud je odbacio zahtjev grupa Sierra Club i Southern Border Communities Coalition s pet glasova prema četiri. Za odbacivanje zahtjeva glasalo je pet konzervativaca, koji imaju većinu u Vrhovnom sudu, dok su četiri liberala glasala za prihvatanje zahtjeva o sprječavanju izgradnje zida.

Sud je prošle godine dopustio alociranje sredstava za izgradnju, odobrivši hitan zahtjev Trampove administracije, podsjeća Hina.

Administracija je od tada novac uložila u izgradnju ograda, puteva i rasvjete lokacija duž granice koje su identifikovane kao koridori za krijumčarenje droge, navela je vlada u sudskoj dokumentaciji. Dvije su grupe željele da sud spriječi izgradnju prije nego što bude dovršen sudski proces.

Sierra Club je grupa za zaštitu životne sredine, a Southern Border Communities Coalition zastupa ljude koji žive na pograničnim područjima. Grupe su utvrdile da su se od prethodne presude suda do danas promijenile okolnosti.