Postoji i Međunarodni dan crne mačke

U subotu se obilježava Međunarodni dan mačke

Neke zemlje su ustanovile nacionalni dan mačke, poput Sjedinjenjih Američkih Država, Japana i Rusije

3998 pregleda 63 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

U svijetu se u subotu obilježava Međunarodni dan mačke, godišnja manifestacija koju je 2002. godine ustanovio Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW). 

Taj dan, 8. avgust, ustanovljen je kako bi se vlasnici i ljubitelji mačaka ohrabrili da jednom godišnje obilježe i dan tih životinja i građani podstakli da se dodatno brinu o njima.

Organizacije za zaštitu životinja tog dana nude građanima da usvoje neku napuštenu mačku iz azila. Ljubitelji tih životinja tog dana na društvenim mrežama razmjenjuju fotografije i video zapise svojih ljubimaca. 

Postoji i Međunarodni dan crne mačke, koji se obilježava 17. avgusta. Taj dan je ustanovljen kako bi se "rehabilitovale" crne mačke, žrtve sujevjerja. Tog dana se takođe na usvajanje nude crne mace. 

Neke zemlje su ustanovile nacionalni dan mačke. Tako je u SAD taj dan 29. oktobar, u nekim evropskim zemljama je to 17. februar, a u Rusiji 1. mart. Japan slavi svoje mačke 22. februara.

Mačka je među omiljenim kućnim ljubimcima, pojavljuje se u mitologiji i legendama, a u drevnom Egiptu se smatrala kultnom životinjom. 

Preporučujemo za Vas