Izraelske bolnice nude da prime ranjene u eksploziji u Bejrutu

Pomoć je ponudio i direktor Medicinskog centra Šeba kraj Tel Aviva, Jicak Kreis, koji je rekao da je obaveza ljekara da pomognu svakome kome je pomoć potrebna, posebno susjedima

5722 pregleda 1 komentar(a)
Bejrut, Foto: Reuters
Bejrut, Foto: Reuters

Tri izraelske bolnice ponudile su da prime povrijeđene poslije velike eksplozije u utorak Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 100 ljudi, a ranjeno više od 4.000.

Izrael je ponudio i humanitarnu pomoć u znak podrške neprijateljskoj zemlji, što inače rijetko čini, navode danas izraelski mediji.

Medicinski centar Ziv u gradu Safedu na sjeveru i Rambam medicinski centar u Haifi saopštili su da bi primili ranjene i da su iskusni i spremni.

Obje bolnice su liječile pacijente iz neprijateljskih zemalja, između ostalih, a centar Ziv više od 5.000 Sirijaca ranjenih u građanskom ratu.

Pomoć je ponudio i direktor Medicinskog centra Šeba kraj Tel Aviva, Jicak Kreis, koji je rekao da je obaveza ljekara da pomognu svakome kome je pomoć potrebna, posebno susjedima.

Ta bolnica rutinski liječi Palestince i obučava palestinske medicinske sestre iz pojasa Gaze i sa Zapadne obale.

Izraelski mediji navode da je nekoliko bejrutskih bolnica oštećeno u eksploziji i da je jedna pozvala stanovnike da donesu rezervne generatore kako bi imala struje.

U Univerzitetskoj bolnici Sveti Đorđe eksplozija je pričinila veliku štetu iznutra i prekinula struju.

Izraelski ministri odbrane i spoljnih poslova Beni Ganc i Gabi Aškenazi su sinoć naveli u saopštenju da se Izrael obratio Libanu preko međunarodnih diplomatskih i kanala odbrane da ponudi medicinsku i humanitarnu pomoć.

Premijer Benjamin Netanjahu je dao instrukcije da se sa UN izaslanikom za Blisi istok Nikolajem Mladenovim razmotri kako Izrael može pomoći Libanu, a izraelski predsjednik Ruven Rivlin je na Tviteru objavio da Izraelci "dijele bol libanaskog naroda".

Ne očekuje se međutim da Liban prihvati pomoć Izraela s kojim je ratovao više puta i koji je domovina ekstremističkog proiranskog Hezbolaha zakletog neprijatelja jevrejske države.

Od 1982. do 2000. Izrael je držao pod okupacijom južni Liban, a 2006. godine vođen je razorni jednomjesečni rat protiv Hezbolaha.

Napetost je odnedavno visoka na izraelsko-libanskoj granici poslije ubistva jednog pripadnika Hezbolaha u izraelskom udaru iz vazduha u Siriji.

Zvaničnik izraelske Vlade je rekao da Izrael nema veze s eksplozijom u Bejrutu.

Uskladištenih 2.750 tona amonijum nitrata eksplodiralo je u luci Bejruta, prouzrokujući neviđeno stradanje i štetu u glavnom gradu Libana, objavio je rano jutros premijer Hasan Diab, preneo je Frans pres.

U Izraelu su prošle godine objavljeni izvještaji da je Mosad obavijestio evropske obaveštajne agencije da Hezbolah drži u skladištima amonijum nitrat da ga koristi za podmetanje bombi u Londonu, na Kipru i drugim mjestima.

Bonus video: