Kako je došlo do eksplozije u Bejrutu: Ruski biznismen, oronuli brod, opasan tovar, nemar

Navedeno je da je eksplodiralo 2.750 tona amonijum nitrata u skladištu u bejrutskoj luci i da je u eksploziji ubijeno najmanje 137 ljudi, ranjeno više od 5.000, a oko 300.000 ih je ostalo bez krova nad glavom

42287 pregleda 72 reakcija 12 komentar(a)
Detalj iz Bejruta posle eksplozije, Foto: Reuters
Detalj iz Bejruta posle eksplozije, Foto: Reuters

Vlada Libana još uvijek istražuje uzroke razorne eksplozije u luci u Bejrutu dok se u izvještajima medija povezuju događaji koji su do toga doveli i ističe nemar na svim nivoima i potpuno zanemarivanje opasnosti.

Navedeno je da je eksplodiralo 2.750 tona amonijum nitrata u skladištu u bejrutskoj luci i da je u eksploziji ubijeno najmanje 137 ljudi, ranjeno više od 5.000, a oko 300.000 ih je ostalo bez krova nad glavom.

Izvori bliski Vladi su rekli da je taj eksplozivni materijal godinama stajao uskladišten pošto je konfiskovan s jednog broda, a mediji su idući tragom tovara stigli do Rosusa (Rhosus) koji je ploveći iz Gruzije za Mozambik skrenuo i uplovio u Bejrut prije skoro sedam godina.

Vlasnik broda koji je isplovio iz luke Natumi na Crnom moru je bio ruski biznismen Igor Grehuškin.

Njujork tajms navodi da je to bio klimav brod, star možda četiri decenije i da je loše održavan, a da vlasnik nije plaćao posadu.

Bejrut poslije eksplozije
Bejrut poslije eksplozijefoto: Reuters

Izvještaji o razlozima promjene pravca broda usred plovidbe su suprotni i u nekima se pominju tehnički problemi, a u drugima da je biznismen ostao bez novca i dao instrukcije posadi, koju su činili uglavnom Ukrajinci, da uplovi u bejrutsku luku i uzme dodatni tovar kako bi se finansiralo putovanje.

Međutim, kada je uplovio u Bejrut brod se suočio s novim nevoljama, navodno je konstatovano da je nepodesan za plovidbu uz žalbe posade na vlasnika i propust da se plati taksa luci.

Njujork tajms piše i da je brod imao rupu na trupu i da se voda stalno ispumpavala.

Kapetan broda Boris Prokošev je rekao da je tada vlasnik napustio brod i posadu i nije im obezbijedio nikakvu pomoć, pa su ostali tamo u nekoj vrsti zatočeništva.

Prokošev je za radio Eho Moskva (Echo Moscow) u srijedu rekao da je pisao predsjedniku Rusije Vladimru Putinu svakog dana i da je na kraju posada morala da proda gorivo i angažuje advokata jer pomoći nije bilo.

Na jednom pomorskom vebsajtu pisalo je u to vrijeme da posada sjedi na plutajućoj bombi i da je kapetan izjavio za ruske medije da je tovar amonijum nitrat, da je eksplozivan i da mornari žive 10 mjeseci na buretu baruta.

Mornarima je ipak dozvoljeno da odu i vrate se kućama, a brod je ostao u luci u Bejrutu i amonijum nitrat je navodno istovaren 2014. godine i stavljen u Skladište broj 12, bez odgovarajućih bezbjednosnih mjera gdje je ostao do eksplozije koja se dogodila u utorak.

Detalj iz Bejruta
Detalj iz Bejrutafoto: Reuters

Na fotografijama na kojima nema datuma, a koje su se sada pojavile vide se vreće nitrata jedna na drugoj u skladištu.

Brod je u međuvremenu ostao zaboravljen u luci i vjeruje se da je potonuo prije dvije ili tri godine.

Radio Slobodna Evropa javio je da članovi posade tvrde da im vlasnik još uvijek duguje desetine hiljada dolara neisplaćenih zarada.

On navodno živi na Kipru i nije komentarisao ono što se događa ovih dana.

Poslije eksplozije libanske vlasti naredile su sadašnjim i bivšim lučkim zvaničnicima da budu u kućnom pritvoru.

Bejrut
Bejrutfoto: Reuters

Carinski zvaničnici rekli su u međuvremenu da su više puta upozoravali na veliku opasnost koju predstvljaju tone eksplozivnog materijala u luci i da su se šest puta obratili sudu tražeći da se ukloni amonijum nitrat radi bezbjednosti.

Upravnik luke je izjavio za američki list da im je rečeno da će se tovar prodati na aukciji ali to se nije desilo.

Ništa nije preduzeto ni prije pola godine kada je navodno tim inspektora upozorio da bi nitrati mogli da "dignu u vazduh cijeli Bejrut", prenijele su agencije.

Bonus video: