danas se obilježava 75 godina od napada na hirošimu

Papa na godišnjicu Hirošime poručio da je posjedovanje atomskog oružja nemoralno


Podsjetio je da se tokom posjete Japanu 2019. godine molio na spomeniku mira u Hirošimi i da se sastao sa preživjelima

4625 pregleda 3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: AP
Papa Franjo, Foto: AP

Papa Franja je danas povodom 75. godišnjice atomskog napada na Hirošimu pozvao na mir i rekao da su upotreba i posjedovanje atomskog oružja nemoralni.

"Nikada nije bilo jasnije da bi, da bi mir mogao da procvjeta, svi ljudi morali da polože ratno oružje, a posebno najmoćnije i najdestruktivnije oružje - nuklearno oružje koje može osakatiti i uništiti cijele gradove, čitave države", rekao je Franja u poruci organizatorima obiljležavanja godišnjice.

Podsjetio je da se tokom posjete Japanu 2019. godine molio na spomeniku mira u Hirošimi i da se sastao sa preživjelima.

"Upotreba atomske energije u svrhe rata je nemoralna, baš kao što je i posedovanje nuklearnog oružja nemoralno", dodao je papa.  

U Japanu se danas obiljeležava 75 godina od američkog nuklearnog napada na Hirošimu, što je bio prvi takav napad u istoriji čovječanstva.  

Komemoracija je održana uprkos pandemiji koronavirusa, ali su u Memorijalni park mira ove godine mogli da uđu samo preživjeli i njihove porodice.

SAD su 6. avgusta 1945. godine bacile atomsku bombu na Hirošimu, čime su ubrzale okončanje Drugog svetskog rata. Do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom umrlo je oko 140.000 stanovnika tog grada.

U narednim godinama, sve do danas, mnogi preživjeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovanih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže tačan broj žrtava bombardovanja.

Preporučujemo za Vas