SKROMNA CEREMONIJA

Nagasaki - 75 godina od napada nuklearnom bombom

Bomba je detonirana na visini od 470 metara od tla i ubila 22.000 ljudi, a još 39.000 je umrlo od posljedica radijacije

15508 pregleda 89 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Japanski grad Nagasaki obilježio je danas 75. godišnjicu od napada atomskom bombom.

Ceremonija je zbog pandemije koronavirusa bila skromna.

Tri dana nakon što je bomba nazvana "Mali dječak" eksplodirala na visini od oko 600 metara iznad Hirošime, i usmrtila između 70.000 i 80.000 ljudi, da bi u mjesecima koji su uslijedili broj mrtvih zbog radijacije narastao na 140.000, uništen je Nagasaki.

Bomba je detonirana na visini od 470 metara od tla i ubila 22.000 ljudi, a još 39.000 je umrlo od posljedica radijacije. Nagasaki je napadnut atomskom bombom od plutonijuma.

Te dvije bombe do tada neviđene snage bacile su Japan na koljena - japanski car Hirohito je 15. avgusta 1945. naciji objavio da je rat izgubljen.

U nedjelju ujutro održan je u Nagasakiju vjerski obred u znak sjećanje na žrtve u crkvi Urakami, u blizini mjesta eksplozije, a stanovnici su mogli učestvovati i na ceremoniji u Parku mira.

Sa obreda  u crkvi Urakami
Sa obreda u crkvi Urakamifoto: Reuters

Broj osoba koje su mogle učestvovati na komemoracijama smanjen je za 90 odsto u odnosu da brojke proteklih godina.

Ostali su mogli komemoracije da prate uživo na televiziji.

Terumi Tanaka (88) koji je imao 13 godina u trenutku kada je na Nagasaki bačena atomska bomba, još uvijek se sjeća tog dana.

"Vidio sam puno ljudi sa užasnim opeklotinama i povredama kako nose one koji su već bili mrtvi prema školi koja je pretvorena u sklonište", ispričao je Tanaka za agenciju France presse.

U užasu nuklearnog napada izgubio je dvije tetke.

foto: Reuters

Preživjeli"smatraju da bi svijet trebao da odustane od nuklearnog oružja jer ne žele da mladi prođu isto što su oni prošl.

Dio istoričara, prenosi agencija Hina, smatra da taj dvostruki nuklearni napad predstavlja ratni zločin, svojim do tada neviđenim opsegom devastacije i brojem civilnih žrtava.

SAD se nikad nisu službeno izvinile za napad, ali je 2016. tadašnji predsjednik Barak Obama bio prvi američki predsjednik na dužnosti koji je otišao u Hirošimu gdje je odao počast žrtvama i pozvao na svijet bez nuklearnog oružja.