Le Drian u Japanu: Gotovo je s Velikom Britanijom u EU

Francuski ministar je kazao da japanske firme moraju da budu svjesne da u martu 2019. godine Velika Britanija napušta Uniju
1 komentar(a)
Žan Iv le Drian, Taro Kono, Foto: Reuters
Žan Iv le Drian, Taro Kono, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2018. 10:07h

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian izjavio je danas u Tokiju predstavnicima japanskih preduzeća da je "gotovo" s Velikom Britanijom u Evropskoj uniji (EU).

"Što se tiče privedne situacije Francuske poslije Bregzita, rekao sam jasno šefovima japanskih preduzeća da je govoto s Velikom Britanijom u EU. Osjetio sam da postoji osjećaj da to možda nije tako, tako da sam mora da kažem - ne, gotovo je", rekao je Le Drian na jednom skupu kojem su prisustvovali diplomate, studenti i novinari.

Francuski ministar je dodao da japanske firme moraju da budu svjesne da u martu 2019. godine Velika Britanija napušta Uniju.

Japanske banke su bile među prvima koje su reagovale poslije refenduma u Velikoj Britaniji u junu 2016. kada je odlučeno o Bregzitu.

Japanska finansijska grupa Sumitomo Micui je skoro godinu dana kasnije saopštila da će otvoriti svoju filijalu u Frankfurtu poslije Bregzita.

Drugi gradovi, kao što su Pariz, Dablin ili Amsterdam pokušavaju da privuku kod sebe evropska sjedišta stranih preduzeća poslije Bregzita a koja su sada u Londonu.

Fracuski ministar se nalazi u posjeti Japanu u cilju privlačenja investicija, kao i bolje bilateralne saradnje u drugim oblastima.

Bonus video: