Hamas ispalio rakete iz Gaze u Sredozemno more

Hamas i Izrael su tri puta ratovali, 2008, 2012. i 2014. godine

3265 pregleda 4 komentar(a)
Pojas Gaze, Foto: Shutterstock
Pojas Gaze, Foto: Shutterstock

Pripadnici palestinskog islamskog Hamasa ispalili su danas rakete u Sredozemno more iz pojasa Gaze, kazali su očevici.

Jutros je ispaljeno osam raketa u pravcu mora, primijetio je novinar Frans presa koji se našao u blizini, a Ministarstvo unutrašnjih poslova u toj enklavi pod kontrolom Hamasa je saopštilo da je to "akt otpora".

Te rakete su "poruka" Izraelu da oružane organizacije u pojasu Gaze neće "ćutati" suočene sa blokadom i "agresijom" Izraela, rekao je Frans presu izvor blizak Hamasu.

Prošle nedjelje su tri puta puštani baloni sa zapaljivim materijalom iz Gaze u Izrael, a izraelska vojska je svaki put odgovorila udarima na pozicije ekstremističkog Hamasa.

Prošle noći su izraelski borbeni helikopteri napali osmatračnice Hamasa na sjeveru Gaze, siromašne teritorije sa dva miliona stanovnika koja je pod izraelskom blokadom više od jedne decenije.

Hamas i Izrael su tri puta ratovali, 2008, 2012. i 2014. godine.

Uprkos dogovoru o primirju postignutom prošle godine, zahvaljujući posredstvu UN, Egipta i Katara, dvije strane se sporadično sukobljavaju.

Ekstremisti iz Gaze ispaljuju rakete, minobacačke projektile i puštaju zapaljive balone, a Izrael odgovara uglavnom udarima iz vazduha.

Palestinski analitičari kažu da vatra iz Gaze često ima za cilj da se izvrši pritisak na jevrejsku državu kako bi odobrila da stigne finansijska pomoć iz Katara.

Prema podacima Svjetske banke, 53 procenta stanovnika Gaze živjelo je ispod granice siromaštva prije pandemije koronavirusa, ali je taj procenat porastao na 64 zbog krize izazvane zarazom.

U pojasu Gaze zabilježeno je 78 slučajeva zaraze novim virusom, a jedna osoba je preminula.

Škole na toj teritoriji su otvorene ove nedjelje.

Bonus video: