Iran ugasio novine koje su dovele u pitanje zvanični bilans zaraženih koronom

List koji je osnovan 2004. godine objavio je juče izjavu epidemiologa da je broj smrtnih slučajeva i zaraženih koronavirusom 20 puta veći od zvaničnih brojeva koje je objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja

1340 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iran je danas ugasio list koji je objavio navode stručnjaka da zvanične brojke o zaraženima i umrlima od Kovida-19 predstavljaju samo pet odsto stvarnog bilansa.

Glavni urednik lista Džahane Sanat, Mohamad Reza Sadi potvrdio je ovo zvaničnoj iranskoj novinskoj agenciji IRNA.

List koji je osnovan 2004. godine objavio je juče izjavu epidemiologa da je broj smrtnih slučajeva i zaraženih koronavirusom 20 puta veći od zvaničnih brojeva koje je objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Epidemiolog je takođe naveo da je prvi slučaj otkriven mjesec dana ranije od zvanično objavljenog prvog slučaja zaraze 19. februara.

Situacija je prikrivana, kako je za Džahane Sanat rekao, zbog obeležavanja godišnjice Islamske revolucije 1979. i parlamentarnih izbora.

"Vlasti su prikrivale informacije iz političkih i bezbjednosnih razloga", rekao je epidemiolog.

U jučerašnjoj izjavi on je kritikovao manjak testiranja i upozorio na novi talas infekcija sledećeg mjeseca zbog prijemnih ispita na fakultetima i šiitskih praznika.

Iransko ministarstvo zdravlja je do sada prijavilo skoro 330.000 slučajeva zaraze i 18.616 smrtnih slučajeva, uključujući 189 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata.

Iranske vlasti su od početka epidemije bile kritikovane zbog blažih mjera za sprječavanje širenja zaraze u odnosu na druge države u regionu.

Na Bliskom istoku Iran je za sada najpogodjenija država.

Bonus video: