"Kina od Tajvana hoće da napravi novi Hongkong"

Azarovu posjetu Tajvanu osudio je Peking ocenjujući da ona ugrožava mir.

1310 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kina pokušava da naparvi od demokratske teritorije Tajvana "budući Hongkong", rekao je danas tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu.

"Naš svakodnevni život je sve teži dok Kina nastavlja da vrši pritisak na Tajvan da prihvatimo njene političke uslove, uslove koji bi napravili od Tajvana budući Hongkong", rekao je Vu američkom sekretaru zdravlja Aleksu Azaru.

Azarovu posjetu Tajvanu osudio je Peking ocenjujući da ona ugrožava mir.

U Hongkongu je pojačana represija nad neistomišljenicima od kada je krajem juna stupio na snagu strogi zakon o nacionalnoj bezbkednosti koji je nametnuo Peking. Brojni prodemokratski aktivisti su uhapšeni a opozicioni kandidati za izbore diskvalifikovani.

Jačanje kontrole Kine nad Hongkongom povećava zabrinutost Tajvana, ostrva od 23 miliona stanovnika. Peking i dalje smatra Tajvan svojom pobunjenom provincijom i koja treba da se vrati pod njegovu kontrolu, silom ako je potrebno.

Azar, koji je u trodnevnoj posjeti, najviši je američki zvaničnik u posjeti Tajvanu od 1979. godine, kada su SAD prekinule diplomatske odnose sa Tajpejom da bi priznale komunističku vladu sa sjedištem u Pekingu kao jedinog predstavnika Kine.

Azarova poseta odvija se u kontenstu rastućih kinesko-američkih tenzija oko brojnih tema, od pitanja Hongkonga do trgovinskih pitanja i korona virusa.

Tajvansko ministarstvo odbrane juče je navelo da su kineski lovci na kratko prešli središnju liniju Tajvanskog zaliva, koju Tajpej i Peking dugo smatraju svojom "granicom".

Azar je tokom posjete hvalio tajvansku demokratiju i njeno postupanje u borbi protiv koronavirusa. On je s druge strane kritikovao stav Kine prema pandemiji koja se pojavila na njenoj teritoriji i njen autoritarni model vladavine.

Bonus video: