brži i efikasniji pristup za cijeli region

Argentina i Meksiko će zajedno proizvoditi vakcinu za Latinsku Ameriku

Latinska Amerika i Karibi su najviše pogođeni koronavirusom. Na tom području je umrlo 225.596 osoba, dok je zaraženo pet miliona i 720.309 ljudi

5022 pregleda 0 komentar(a)
Argentinski predsjednik Alberto Fernandes, Foto: AP Photo
Argentinski predsjednik Alberto Fernandes, Foto: AP Photo

Argentina i Meksiko će proizvoditi i distribuirati u Latinskoj Americi, osim u Brazilu, buduću vakcinu protiv koronavirusa koju su zajedno ustanovili laboratorija AstraZeneka (AstraZeneca) i univerzitet Oksford, izjavio je argentinski predsjednik Alberto Fernandes (Fernandez).

"Laboratorija AstraZeneka je potpisala ugovor sa Fondacijom Slim o proizvodnji između 150 i 250 miliona vakcina sa cijelu Latinsku Ameriku, osim za Brazil, a biće na raspolaganju u prvih šest mjeseci 2021. godine i ravnomjerno raspoređena zemljama koje je budu tražile", rekao je Fernandes u srijedu veče.

Prema njegovim riječima, latino-američku proizvodnju vakcine protiv koronavirusa preuzimaju Argentina i Meksiko, što će omogućiti brži i efikasniji pristup za cio region.

Latinska Amerika i Karibi su najviše pogođeni koronavirusom. Na tom području je umrlo 225.596 osoba, dok je zaraženo pet miliona i 720.309 ljudi.

S druge strane, brazilska savezna država Parana odlučila je da testira i proizvodi novu rusku vakcinu, koju je nedavno najavio ruski predsjednik Vladimir Putin.