ISTORIJSKI SPORAZUM

Tramp: Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati uspostavili diplomatske odnose

Najavljeno je da će se delegacije dvije zemlje sastati u narednim nedjeljama da potpišu sporazume o direktnim letovima, bezbjednosti, telekomunikacijama, energiji, turizmu i zdravstvenoj brizi

4903 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je da su se Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael dogovorili da uspostave pune diplomatske odnose u sklopu sporazuma da se zaustavi aneksija okupirane zemlje na kojoj Palestinci teže da osnuju svoju nezavisnu državu.

UAE su prva zemlja Zaliva koja je to učinila i treća arapska zemlja koja sada ima diplomatske odnose s Izraelom, poslije Egipta koji je mirovni sporazum sa jevrejskom državom sklopio 1979. godine i Jordana koji je to učinio 1994.

Ovaj dogovor predstavlja diplomatsku pobjedu za Trampa pred izbore u novembru dok u nastojanjima da se sklopi mir između Izraela i Palestinaca nije postignut napredak.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se godinama hvalio da njegova Vlada ima bliže veze s arapskim zemljama nego što se to javno priznaje.

Netanjahu je zdušno prihvatio Trampov bliskoistočni mirovni plan koji bi mu omogućio da anektira velike djelove okupirane Zapadne obale, dok bi Palestinci imali ograničenu autonomiju na preostalim djelovima te teritorije.

Za UAE dogovor doprinosi međunarodnoj kampanji sa ciljem da bude smatran svjetionikom tolerancije na Bliskom istoku iako zemljom dugo vladaju autokratski lideri.

Za Palestince koji su se dugo oslanjali na arapsku podršku u svojoj borbi za nezavisnost objava uspostavljanja veza između Izraela i UAE predstavlja i pobjedu i smetnju.

Iako se današnjim sporazumom zaustavljaju planovi Izraela o aneksiji Palestinci su više puta apelovali na arapske vlade da ne normalizuju odnose s Izraelom dok se ne postigne mirovni sporazum o uspostavljanju nezavisne Palestine.

Zajedničko saopštenje SAD, UAE i Izraela izdato je odmah poslije Trampove objave na Tviteru.

Najavljeno je da će se delegacije dvije zemlje sastati u narednim nedjeljama da potpišu sporazume o direktnim letovima, bezbjednosti, telekomunikacijama, energiji, turizmu i zdravstvenoj brizi.

Dvije zemlje će takođe biti partneri u borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Uspostavljanje direktnih veza dva bliskoistočna najdinamičnija društva i unaprijeđenih ekonomija će transformisati region podsticanjem ekonomskog rasta, jačanjem tehnoloških inovacija i sklapanjem bližih odnosa među ljudima", navedeno je u saopštenju Trampa, Netanjahua i prestolonasljednika Abu Dabija Muhameda Zajeda al Nahjana i navedeno je da su tri lidera razgovorala telefonom o sporazumu.

Osim Egipta i Jordana Mauritanija je priznala Izrael 1999. godine ali su odnosi prekinuti 2009. zbog rata u Gazi.

Uz Trampa su, o sporazumu Izraela i UAE, pregovarali njegov visoki savjetnik i zet Džared Kušner i specijalni izaslanik za Bliski istok Avi Berkovic, te ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman.

Palestinska zvaničnica osudila dogovor

Visoka palestinska zvaničnica Hanan Ašravi osudila je dogovor kome su posredovale SAD o uspostavljanju zvaničnih veza Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), u zamjenu za odustajanje Izraela od planirane aneksije djelova Zapadne obale.

Ašravi je na Tviteru ocijenila da danas objavljen dogovor održava okupaciju Zapadne obale.

"Izrael je nagrađen što nije objavio otvoreno šta radi u Palestini nelegalno i stalno od početka okupacije", napisala je ona na Tviteru, dodavši da su UAE istupile sa "tajnim bavljenjem, normalizacijom s Izraelom".

"Molim vas učinite nam uslugu. Mi nismo ničiji smokvin list", zaključila je Ašravi.

Preporučujemo za Vas