više zemalja pooštrilo mjere

U svijetu udvostručeni napori za suzbijanje koronavirusa

U svijetu je od koronavirusa umrlo više od 755.000 osoba dok je zaraženo više od 21 miliona ljudi

3187 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog ponovne pojave koronavirusa, u svijetu su udvostručeni napori za suzbijanje te infekcije, a mnogo zemlje su uvele dodatna ograničenja, među kojima je Velika Britanija koja je uvela karantin za putnike iz Francuske i Španije.

Poslije ublažavanja mjera početkom ljeta, sada brojne zemlje uvode obavezno nošenje zaštitne maske čak i napolju. U Briselu je nošenje maske obavezno od srijede, dok je u Parizu od danas proširen spisak četvrti glavnog grada Francuske u kojima mora da se nose maske.

Pariska prefektura od danas zabranjuje i okupljanje više od deset osoba, ukoliko ne može da se garantuje držanje fizičkog odstojanja.

U svijetu je od koronavirusa umrlo više od 755.000 osoba dok je zaraženo više od 21 miliona ljudi. Virus je izazvao dramatične ekonomske posljedice, među kojima je recesija u Poljskoj, koja se dešava prvi put od kraja komunizma u toj zemlji.

Posljednjih nedjelja u Evropi je registrovan rastući broj zaraženih. U Španiji već dva dana zaredom od koronavirusa broj inficiranih je oko 3.000. Španske vlasti su naložile zatvaranje noćnih klubova, zabranu posjete staračkim domovima i ograničenje rada restorana.

Velika Britanija od danas uvodi karantin od 14 dana za putnike iz Francuske, Holandije i Malte, manje od mjesec dana od ublažavanje mjera.

Situacija van Evrope nije ništa bolja. SAD su i dalje najviše ugrožene epidemijom sa 167.253 smrtna slučaja, ispred Brazila (105.463), Meksika (55.293) i Indije (48.040).