Deforestacija ide uz koronu

Krčenje šuma je od početka pandemije poraslo za 77 odsto u odnosu na srednju vrijednost iz perioda 2017-2019, navodi se u novom izvještaju GLAD laboratorije sa Univerziteta Merilend

3708 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Damira Kalač
Ilustracija, Foto: Damira Kalač

Od početka pandemije novog virusa korona krčenje šuma poraslo je za 77 odsto u odnosu na srednju vrijednost iz perioda 2017-2019, navodi se u novom izvještaju The Global Land Analysis and Discovery (GLAD) laboratorije sa Univerziteta Merilend, a prenosi ekipa sa sajta Klima 101 (https://www.klima101.rs).

Do ovih podataka GLAD je došao analizirajući satelitske snimke, a regije gdje je ovaj trend najizraženiji su Azija, Afrika i Latinska Amerika. Fokus na ovu temu dodatno je pojačan usljed sve većeg broja naučnih dokaza koji ukazuju na postojanje veze između gubitka šumskog zemljišta i širenja zaraznih bolesti.

Stanovnici ruralnih područja gdje je došlo do kolapsa lokalne privrede okrenuli su se sječi šuma ne bi li ostvarili ekonomski prihod, zanemarujući ekološke zakone.

Stručnjaci strahuju da bi nakon završetka pandemije mogla nastupiti ekonomska kriza koja bi vjerovatno dovela do nastavka ovog trenda i smatraju da je najbolje rješenje zakonska zaštita šuma. Evropska unija i Velika Britanija razmatraju uvođenje zakona kojima bi se zabranio uvoz proizvoda dobijenih ilegalnim krčenjem šuma.

U Indoneziji, koja je najveći svjetski proizvođač palminog ulja, raščišćavanje šumskog zemljišta povećalo se za 50 odsto u prvih 20 nedjelja 2020. u odnosu na isti period 2019. godine, sudeći po analizama koje su sproveli GLAD i Greenpeace.

Podaci iz Nepala govore da je ilegalna sječa šuma u 11 zaštićenih područja ove zemlje skočila za čitavih 227 odsto prvog mjeseca karantina, u odnosu na prethodni mjesec. Tokom ovog perioda zabilježeno je više kršenja ekoloških zakona nego u proteklih 11 mjeseci zajedno.

Ipak, svjetski epicentar krčenja šuma je Amazonska prašuma u Brazilu. U periodu između avgusta 2019. i jula 2020, prema zvaničnim podacima objavljenim prošlog petka, usljed aktivnosti drvne, rudarske i poljoprivredne industrije, izgubljena je šumska oblast čija se površina poredi sa površinom Kipra.

Mediji širom svijeta prenose da je krčenje Amazonske prašume u Brazilu sve intenzivnije, te da je tokom prethodnih 12 mjeseci stopa sječe šume porasla 28 odsto.

Brazilski Nacionalni institut za istraživanje svemira naveo je da je na osnovu snimaka iz svemira primijetno povećanje krčenja džungle, koje se posebno pojačalo tokom mandata Žaira Bolsonara, čije je jedno od obećanja bilo da olabavi ekološke mjere i pojača eksploataciju područja.

Satelitski snimci omogućavaju da se brzo utvrde novoiskrčena područja, pa je tako u posljednjih 12 mjeseci posječeno 8.700 kvadratnih kilometara šumskih površina. Poređenja radi, 12 mjeseci prije toga (od jula 2018. do početka avgusta 2019. godine) iskrčeno je 6.800 kilometara kvadratnih. Iako se sa satelitskih snimaka ne može utvrditi tačan uzrok krčenja, druge studije upućuju na to da se najveći dio sječe odvija protivzakonito, od strane rančera, ilegalnih drvosječa, rudarskih kompanija...

Krčenje Amazonske prašume ubrzava se od 2013. godine, posebno od dolaska Bolsonara na vlast.

Tokom prošle godine pitanje deforestacije, koja je uzrok otpuštanja ogromnih količina akumiliranog ugljen-dioksida u atmosferu, počelo je sve više da pridobija pažnje u sferi politike.

Bonus video: