Lukašenko popušta: Spreman sam na podjelu moći, ali ne pod pritiskom

Tihanovskaja poručila da je spremna da vodi državu i da je nužno iskoristiti zamah nastao višenedeljnim protestima

17114 pregleda 109 reakcija 21 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Vasily Fedosenko/Reuters
Aleksandar Lukašenko, Foto: Vasily Fedosenko/Reuters

Suočen sa sve većim protestima koji predstavljaju najveći izazov njegovoj 26 godina dugoj vladavini, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da je spreman na podjelu moći, ali ne pod pritiskom ulice, prenosi Hina.

Njegov potencijalni ustupak dogodio se nakon što je opoziciona političarka u egzilu Svetlana Tihanovskaja poručila da je spremna da vodi državu.

Lukašenko je pod sve većim pritiskom da odstupi s dužnosti, a danas su ga tokom posjete fabrici u Minsku radnici dočekali s negodovanjem, pozivajući ga da preda vlast.

Voljan je dijeliti moć i mijenjati Ustav

Službena bjeloruska novinska agencija Belta prenosi njegove riječi da je voljan dijeliti moć i mijenjati Ustav, no da nije spreman to učiniti pod pritiskom protestanata.

Belta piše i kako se već radi na mogućim izmjenama Ustava.

Lukašenkovi protivnici tvrde da je on 9. avgusta lažirao izbore kako bi osvojio i šesti mandat na čelu države. On to odbacuje i poziva se na službene rezultate koji mu daju 80 posto glasova.

"Nema novih izbora dok me ne ubiju"

U ponedjeljak je radnicima rekao da neće biti novih predsjedničkih izbora, što opozicija traži, dok ga ne ubiju.

Tihanovskaja je u ponedjeljak iz Litve pozvala pripadnike snaga sigurnosti da promijene stranu, kazavši da će njihovo dosadašnje ponašanje biti oprošteno ako to sada učine.

"Spremna sam preuzeti odgovornost i djelovati kao nacionalni vođa za vrijeme tog perioda", rekla je Tihanovskaja kazavši da je nužno iskoristiti zamah nastao višenedeljnim protestima.

Pozvala je na stvaranje pravnog mehanizma koji bi omogućio pravedne predsjedničke izbore

Bonus video: