Netanjahu prvi put za medije u UAE: Mir nam je draži od aneksije

U prvom intervjuu za novinsku mrežu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Netanjahu je rekao da je odluka o "suspendovanju" planova da se anektiraju djelovi Zapadne obale u zamenu za normalizaciju odnosa s Emiratima donijeta na zahtjev američke administracije da je postizanje takvog sporazuma sada prioritet Izraela

4727 pregleda 2 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: ap
Benjamin Netanjahu, Foto: ap

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je u intervjuu za Skaj njuz Arabija sa sjedištem u Abu Dabiju da jevrejska država više voli mir s arapskim zemljama od aneksije djelova Zapadne obale.

U prvom intervjuu za novinsku mrežu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Netanjahu je rekao da je odluka o "suspendovanju" planova da se anektiraju djelovi Zapadne obale u zamenu za normalizaciju odnosa s Emiratima donijeta na zahtjev američke administracije da je postizanje takvog sporazuma sada prioritet Izraela.

Hvaleći UAE zbog takvog poteza Netanjahu je izrazio uvjerenje da će i druge arapske zemlje slijediti primer i takođe potpisati sporazume s Izraelom.

On je ocijenio da će obije zemlje imati velike koristi od sporazuma i najavio da Izrael planira da uvozi iz "slobodnih zona" u UAE , područja u kojima strane kompanije mogu da funkcionišu na osnovu posebnih propisa i gdje strani investitori mogu u potpunosti da budu vlasnici kompanija.

Izraelski lider je takođe rekao da se sporazumom mijenjaju pravila igre na Bliskom istoku, i da će on na kraju dovesti do mira sa Palestincima.

Netanjahu je rekao da Izrael radi na uspostavljanju direktnih letova između Tel Aviva i UAE nad Saudijskom Arabijom sa kojom jevrejska država nema zvanične odnose.

Izraelskim avionima uglavnom nije dozvoljeno da lete preko saudijske teritorije ali dvije zemlje sarađuju iza scene, posebno u oblasti bezbjednosti, navode izraelski mediji.

Bonus video: