UN: Najmanje 45 migranata i izbjeglica stradalo kod Libije u najtežem brodolomu ove godine

I UNHCR i IOM su pozvali za pojačanje operacija potrage i spasavanja, i uspostavljanje specijalnog mehanizma za potragu jer će u protivnom biti još života izgubljenih u Sredozemlju

3432 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje 45 migranata i izbjeglica stradalo je ove nedjelje kod Libije u najtežem brodolomu do sada u ovoj godini, saopštile su danas Ujedinjene nacije u Ženevi.

Agencija UN za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), navele su u zajedničkom saopštenju da je 37 osoba koje su spasli ribari objasnilo da je najmanje 45 ljudi stradalo kada je motor na njihovom čamcu eksplodirao kod mjesta Zvara u Libiji.

Brod na kome je bilo najmanje 82 migranta potonuo je u ponedjeljak, poslije eksplodiranja motora, naveli su zvaničnici UN. Trideset sedam preživjelih uglavnom iz Senegala, Malija, Čada i Gane spasili su ribari i kasnije su ih na obali priveli libijski zvaničnici, navodi se u zajedničkom saopštenju dvije organizacije.

I UNHCR i IOM su pozvali za pojačanje operacija potrage i spasavanja, i uspostavljanje specijalnog mehanizma za potragu jer će u protivnom biti još života izgubljenih u Sredozemlju.

Više od 7.000 migranata je do sada ove godine presrela libijska obalska straža i vratila ih nazad u Libiju, a najmanje 302 migranta i izbjeglica izgubilo je život od početka 2020, prema te dvije agencije UN.

Bonus video: