Demokrate odbacile Trampov plan, on odgovorio u svom stilu: Plačljivi Čak Šumer dobio takve batine...

1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2018. 19:16h

Lider demokrata u Senatu SAD Čak Šumer odbacio je danas predloge predsjednika SAD Donalda Trampa o imigraciji kao "listu želja", ali i izrazio zadovoljstvo jer je Tramp pojasnio svoje ciljeve u vezi s imigracijom.

Prema Trampovom predlogu, bilo bi omogućeno da 1,8 miliona imigranata koji ilegalno borave u SAD dobiju državljanstvo u zamjenu za nova ograničenja na legalnu imigraciju i ulaganje 25 milijardi dolara u obezbjeđivanje granice, naveo je Asošijetid pres.

Na Šumerovo odbacivanje plana, predsjedniku SAD nije trebalo mnogo da odgovori.

"DACA je izuzetno otežana činjenicom da je Plačljivi Čak Šumer dobio takve batine zbog blokade da ne može da se bavi imigracijom", napisao je Tramp na Tviteru.

DACA (Deffered Action for Childhood Arrivals) je program iz vremena mandata Baraka Obame po kome bi imigranti koji su kao djeca stigli u zemlju, takozvani "sanjari", dobili državljanstvo SAD.

Predlog nisu dobro primili i neki konzervativci, a neki su čak pisali da će broj imigranata koji bi po Trampovom planu bio primljen u SAD "učiniti republikance stalnom manjinom".

Viši zvaničnici u Bijeloj kući su Trampov plan opisali kao kompromis koji obje partije mogu da prihvate, ali on podrazumijeva i dosta ustupaka koji teško mogu da budu dati.

Prema planu, državljanstvo bi moglo da dobije oko 690.000 mlađih imigranata koje DACA štiti od deprotacije, ali i stotine hiljada drugih koji ispunjavaju uslove programa ali se nikada nisu prijavili.

Tramp je prošle godine najavio da će ukinuti DACA, ali je dao Kongresu rok do marta da ga dopune.

Roditelji "sanjara" ne bi mogli da traže državljanstvo.

Zauzvrat bi sistem legalne imigracije bio drastčno reformisan. Imigranti bi sa sobom mogli da dovedu samo supružnike i maloljetnu djecu, a bio bi okončan i program lutrije za zelene karte.

Bonus video: