Zapad uzdržano prati slučaj Navaljnog

Ruske vlasti dozvolile da opozicioni lider, za kojeg saradnici tvrde da je otrovan, bude prebačen u Njemačku na liječenje

4642 pregleda 2 komentar(a)
Podrška Navaljnom u Sankt Peterburgu, Foto: AP Beta
Podrška Navaljnom u Sankt Peterburgu, Foto: AP Beta

Ruski doktori dozvolili su juče da kritičar Kremlja Aleksej Navaljni bude prebačen u Njemačku kako bi tamo bio liječen, nakon što su saradnici političara optužili ruske vlasti da su namjerno pokušavale da spriječe njegovu evakuaciju.

Navaljni, dugogodišnji kritičar Vladimira Putina i aktivista u borbi protiv korupcije, onesvijestio se u avionu u četvrtak nakon što je popio čaj za koji njegovi saveznici vjeruju da je bio otrovan.

Njemački ljekari stigli su u Rusiju kako bi evakuisali 44-godišnjeg Navaljnog na zahtjev njegove supruge Julije i pristalica koji su kazali da strahuju da bi vlasti mogle pokušati da prikriju dokaze o tome kako se razbolio i tvrde da je bolnica u kojoj se Navaljni liječi loše opremljena.

Rusko medicinsko osoblje u bolnici u Omsku u Sibiru prvobitno je juče saopštilo da se stanje Navaljnog donekle poboljšalo tokom noći, ali da i dalje nije dovoljno stabilan da bi bezbjedno bio transportovan van zemlje.

Međutim, sinoć su kazali da se neće protiviti njegovom premještaju nakon što je njemačkim doktorima dozvoljeno da ga posjete i pošto su oni procijenili da je on u stanju da putuje, prenio je Rojters.

Jedan od ljekara u bolnici u Omsku, Anatolij Kaljiničenko, kazao je sinoć da bolnica može da pomogne u transportu Navaljnog i da će on biti prebačen u roku od nekoliko sati. „Donijeli smo odluku da se nećemo protiviti njegovom premještaju u drugu bolnicu“, kazao je Kaljiničenko.

Ova odluka je donijeta nakon što je supruga Navaljnog uputila pismo direktno Kremlju u kojem moli vlasti da intervenišu i daju dozvolu da njen suprug napusti zemlju.

Aleksandar Marakovski, glavni doktor bolnice u Omsku, kazao je ranije da je kod Navaljnog dijagnostikovana bolest poremećaja metabolizma izazvana niskim stepenom šećera u krvi.

On je kazao da su tragovi industrijske hemijske supstance nađeni na odjeći i prstima Navaljnog, ali da ljekari ne vjeruju da je on otrovan.

Portparolka Navaljnog, Kira Jarmiš, kazala je sinoć da je šteta što je doktorima bilo potrebno toliko vremena da odobre let pošto su avion i dokumenta spremni još od juče ujutru.

Strani lideri, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, izrazili su zabrinutost zbog Navaljnog. Međutim, „Gardijan“ ističe da, uprkos tome što su izrazili „zabrinutost“ i ponudili medicinsku pomoć, zapadni lideri su uglavnom izbjegavali direktne napade i kritike Rusije dok se kritičar Kremlja borio za život u sibirskoj bolnici.

Najtiša je reakcija predsjednika SAD Donalda Trampa koji jedva da je pomenuo iznenadno stanje ruskog opozicionara, potvrdivši samo da njegova administracija istražuje događaje.

BBC prenosi da je demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden incident opisao kao „neprihvatljiv“ i obećao da će se, ako bude izabran, suprotstaviti autokratama kakav je Putin“.

Predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel, direktno je izrazio zabrinutost ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u telefonskom pozivu. Njemačka kancelatra Angela Merkel je možda bila najbliža zahtijevanju utvrđivanja odgovornosti, tražeći da se razjasne okolnosti pod kojima se Navaljni razbolio.

Pojedine zapadne vlade se možda uzdržavaju od oštrijih komentara jer su fokusirane na to da izvuku Navaljnog iz zemlje, kazao je za „Gardijan“ Mark Galeoti sa instituta Royal United Services.

„Potrebno je dati neophodna saopštenja kako bi se pobrinuli da je Kremlj svjestan da prate situaciju i da su zabrinuti. Međutim, ne smiju pretjerivati jer je Navaljni praktično bio njihov talac“, kazao je Galeoti.

Bonus video: