Bolsonaro prijetio novinaru da će ga udariti

Novinar O Globa postavio je pitanje o izvještaju u časopisu Crusoe u kojem se prva dama Mišel Bolsonaro povezuje s Fabriciom Keirozom, penzionisanim policijskim zvaničnikom te predsjednikovim prijateljem i bivšim savjetnikom njenog sina Flavija Bolsonara

3670 pregleda 0 komentar(a)
Žair Bolsonaro, Foto: Beta/AP
Žair Bolsonaro, Foto: Beta/AP

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro u nedjelju je zaprijetio novinaru da će ga "odalamiti po gubici", jer ga je pitao o povezanosti njegove supruge s navodnim korupcijskim skandalom, prenosi Slobodna Evropa.

"Tako bih vas odalamio po gubici...", rekao je ekstremno desni predsjednik novinaru O Globa kada je čuo njegovo pitanje, javlja AFP.

Novinar je bio u grupi koja se s Bolsonarom sastala nakon njegove redovne posjete Metropolitanskoj katedrali u prijestolnici Braziliji.

Predsjednik je ignorisao proteste ostalih novinara nakon te primjedbe i otišao bez daljnih komentara.

Novinar O Globa postavio je pitanje o izvještaju u časopisu Crusoe u kojem se prva dama Mišel Bolsonaro povezuje s Fabriciom Keirozom, penzionisanim policijskim zvaničnikom te predsjednikovim prijateljem i bivšim savjetnikom njenog sina Flavija Bolsonara, koji je sada senator.

Keiroz i Flavio Bolsonaro pod istragom su zbog navodne prevare s platama vladinih zaposlenika dok je mlađi Bolsonaro bio regionalni zastupnik u Rio de Žaneiru i prije no što mu je otac postao predsjednik u januaru 2019. godine.

Prema časopisu, Keiroz je položio sredstva u banku Mišel Bolsonaro između 2011. i 2016. godine. Prva dama nije komentarisala.

Ubrzo nakon Bolsonarove geste, O Globo je objavio izjavu odbijajući njegovu "agresiju ... prema novinaru iz naših novina, koji je obavljao posao na profesionalni način".

Takvo zastrašivanje "pokazuje da Žair Bolsonaro ne priznaje da je dužnost javnog službenika ... biti odgovoran javnosti", dodaje brazilski medij.

Bonus video: