Tarant osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog puštanja: "Iza uvrnute ideologije, krila se duboka mržnja"

"To je bilo brutalno i bez milosti. Vaša djela bila su nehumana", rekao je sudija

9345 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Tarant, Foto: Reuters
Tarant, Foto: Reuters

Ubica u džamijama u Krajstčerču, Brenton Tarant osuđen je danas na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog puštanja na slobodu zbog ubistva 51 muslimanskog vjernika 2019. godine na Novom Zelandu.

Sudija Kameron Mander rekao je da se iza "uvrnute" Tarantove ideologije skrivala "duboka mržnja" koja ga je navela da napadne muškarce, žene i djecu koji nisu imali čime da se brane.

"Na sudu je da pruži odgovor kategoričnog odbijanja napsram tako gnusnih djela", rekao je sudija Mander izričući kaznu koja je bez presedana u sudskoj istoriji Novog Zelanda.

Sudija koji je naglasio vrlo tešku cijenu koju je novozelandska muslimanska zajednica platila rekao je da počinilac tog užasnog pokolja ipak nije uspio da promoviše ekstremnodesničarsku ideologiju.

"To je bilo brutalno i bez milosti. Vaša djela bila su nehumana", rekao je sudija.

Bijeli australijski suprematista Brenton Tarant je 15. marta 2019. godine u dvije džamije u Krajstsčerču hladnokrvno ubio 51 vjernika tokom molitve petkom, izazivajući talas ogorčenja širom svijeta.

On se u martu izjasnio krivim, i proglašen je krivim za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i teroristički čin.

Tužilac Mark Zarifeh ocijenio je da je taj pokolj bez presedana u krivičnoj istoriji Novog Zelanda.

"Djelo je motivisano dobro utemeljenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom... On je jasno najteži ubica kojeg je Novi Zeland imao", rekao je tužilac kada je zatražio za njega doživotnu kaznu zatvora.

Bonus video: