podnijeli molbu sudiji

Bivši policajci optuženi za ubistvo Flojda traže odbacivanje slučaja

Šovin traži i izuzeće kancelarije tužioca okruga Henepin zbog, kako tvrdi, “neprikladne javne kampanje uoči suđenja”

10400 pregleda 2 komentar(a)
Optuženi Derek Šovin, Foto: Beta/AP
Optuženi Derek Šovin, Foto: Beta/AP

Bivši policajac iz Mineapolisa, Derek Šovin, zatražio je od sudije da odbaci optužbe podignute protiv njega za ubistvo Džordža Flojda, javlja CNN. Ubistvo Flojda izazvalo je nemire i proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom Sjedinjenih Država.

Flojd je umro 25. maja nakon što mu je Šovin pritiskao vrat koljenom skoro devet minuta. Uz njega su optužena još tri policajca: J. Aleksander Kueng, Tomas Kirnan Lejn i Tou Tao, koji su mu pritom pomagali. Svi policajci su otpušteni, a tužioci su juče izjavili kako je ubistvo bilo toliko okrutno da će tražiti kazne strože od onih koje su preporučene državnim smjernicama.

“Uprkos tome što je Flojd govorio da ne može disati i da će umrijeti, kao i molbama svjedoka da se skine s Flojda i pomogne mu, optuženi i suoptuženi su nastavili da drže Flojda”, rekao je glavni tužilac Kit Elison.

I preostala tri policajca su takođe podnijela molbe za odbacivanjem tužbe. Sudija Piter Kejhil još nije donio odluku o nijednoj, prenosi Indeks.

Osim toga, Šovin traži i izuzeće kancelarije tužioca okruga Henepin zbog, kako tvrdi, “neprikladne javne kampanje uoči suđenja”.

Preporučujemo za Vas