Netanjahu: Izrael tajno pregovara o normalizaciji odnosa s mnogim arapskim i muslimanskim zemljama

Premijer Izraela je ocijenio da su "Palestinci imali dugo veto na mir, ne samo između njih i Izraela, već i između Izraela i arapskog svijeta" i rekao da je već razgovorao sa zvaničnicima Sudana, Čada i Omana

2485 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: AP Photo
Netanjahu, Foto: AP Photo

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da Izrael vodi tajne pregovore sa mnogim arapskim i muslimanskim zemljama o normalizaciji odnosa poslije postizanja sporazuma s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

"Postoji još mnogo neobjavljenih sastanaka s arapskim i muslimanskim zemljama da se normalizuju odnosi sa državom Izrael", rekao je Netanjahu uoči sjutrašnjeg prvog komercijalnog leta izraelskog aviona u UAE, prenio je Frans pres.

Premijer Izraela je ocijenio da su "Palestinci imali dugo veto na mir, ne samo između njih i Izraela, već i između Izraela i arapskog svijeta" i rekao da je već razgovorao sa zvaničnicima Sudana, Čada i Omana.

On je aludirao na nedavni sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa UAE, objavljen 13. avgusta, kojem su posredovale SAD.

"Ako bismo morali da čekamo na Palestince, čekali bi zauvijek", ocijenio je Netanjahu, prenijeli su izraelski mediji.

Palestinski lideri su oštro kritikovali Emirate što su pristali da normalizuju odnose s Izraelom.

Sporazumom predviđa da Izrael zamrzne planove o aneksiji dijela Zapadne obale, gdje Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Netanjahu je međutim danas ponovio da će Izrael biti u stanju da anektira ta područja.

Visoki savjetnik i zet predsjednika SAD Donalda Trampa Džared Kušner koji je danas doputovao u Izrael da sjutra na čelu američke delegacije putuje u Emirate s izraelskom delegacijom tim prvim letom rekao je da je put do sporazuma između dvije zemlje bio dug i da se preokret ne postiže lako.

Kušner je podsjetio na Trampov bliskoistočni mirovni plan, ocijenivši da je taj dokument doveo do sporazuma UAE i jevrejske države, najavivši mnoštvo novih sporazuma.

"Mnogi ljudi opisali su stanje Blsikog istoka kao beznadežno", rekao je Kušner dodavši da je u posljednjim nedjeljama osetio optimizam i da je sada pripremljen teren za još više sporazuma.

Emirati su treća arapska zamlja poslije Egipta i Jordana koja je uspostavila odnose s Izraelom.

Bonus video: