SAD "pripremaju teren" u NATO-u za veći pritisak na Rusiju

"Imamo suparnika (Rusiju) koji može brzo da se kreće preko Baltika i Poljske u kopnenom napadu", rekao je neimenovani visoki diplomata NATO saveza koji je upućen u planove SAD
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Džim Matis, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Džim Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2018. 16:50h

Sjedinjene Države vrše pritisak na evropske saveznike da obezbijede više borbeno spremnih brodova, aviona i bataljona, navode zvaničnici, što je najnoviji potez da bi NATO zadržao postojeći nivo vojnog odvraćanja Rusije, javlja "Rojters".

Američki ministar odbrane Džejms Matis pokušaće da pridobije široku podršku u Briselu za taj plan u četvrtak, kada će se sastati ministri odbrane zemalja članica NATO-a.

Kako su četvorica zvaničnika SAD i NATO rekli za Rojters, time će on "pripremiti teren" da bi na samitu u julu dobio odobrenje od lidera u Alijansi, prenosi tanjug.

Ovaj plan zahtijeva da NATO ima 30 kopnenih bataljona, 30 borbenih vazdušnih eskadrila i 30 mornaričkih brodova kao što su razarači, spremnih da se u roku od 30 dana rasporede od kako bude izdato takvo naređenje, uprkos tome što taj predlog ne govori o konkretnom broju trupa ili posljednjem roku za uspostavljanje strategije.

Ovo predstavlja izazov za vlade evropskih država koje je američki predsjednik Donald Tramp ismijao zbog smanjenja vojnih troškova nakon Hladnog rata, a kako bi se razriješio dugogodišnji problem sa avionima i helikopterima kojima nedostaju djelovi.

"Imamo suparnika (Rusiju) koji može brzo da se kreće preko Baltika i Poljske u kopnenom napadu", rekao je neimenovani visoki diplomata NATO saveza koji je upućen u planove SAD.

"Nemamo taj luksuz da se mobilišemo mjesecima", dodao je on navodeći da je ideja SAD poznata kao "30-30-30-30".

Drugi američki zvaničnik, kazao je da je inicijativa prvobitno imala za cilj suprotstavljanje Rusiji i da se ona usaglašavala sa Pentagonovom Strategijom odbrane iz 2018, koja optužuje Moskvu da pokušava da "uguši Organizaciju Sjevernoatlantskog sporazuma".

Kako su zvaničnici Zapada kazali, na prošlogodišnjim "Ratnim igrama" Rusije učestvovalo je 100.000 jedinica i to je takođe izazvalo zabrinutost da bi moglo da dođe do slučajnih sukoba izazvanim takvim vježbama ili bilo kakvim prepadima u baltičkim regionima u kojima se govori ruski jezik.

Bonus video: