Najveći deficit SAD u posljednjih 12 godina

Julski deficit posljedica je rekordnog povećanja uvoza od 10,9 odsto, na 231,7 milijardi američkih dolara, dok je izvoz, iako je povećan, iznosio 168,1 milijardu

2724 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Spoljnotrgovinski deficit Sjedinjenih Američkih Država (SAD) skočio je u julu na 63,6 milijardi američkih dolara, što je najviše u posljednjih 12 godina, zbog rekordnog skoka uvoza.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da je u julu odnos vrijednosti uvoza i izvoza 18,9 odsto veći nego u junu, kada je spoljnotrgovinski deficit iznosio 53,5 milijardi američkih dolara.

To je najveći mjesečni deficit od jula 2008. godine, u vrijeme ekonomske krize, prenosi Tanjug.

Julski deficit posljedica je rekordnog povećanja uvoza od 10,9 odsto, na 231,7 milijardi američkih dolara, dok je izvoz, iako je povećan, iznosio 168,1 milijardu.

U predsjedničkoj kampanji 2016. godine, predsjednik Donald Tramp je kao jedan od ciljeva postavio smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, prije svega s Kinom, koja godinama ima veliki suficit u trgovini sa SAD.

Međutim, on je i dalje ostao visok, i u julu je iznosio 31,6 milijardi američkih dolara, odnosno 11,5 odsto više nego u junu.

Suficit u uslužnim djelatnostima, kao što su bankarstvo i osiguranje, pao je u SAD-u na 17,4 milijardi američkih dolara, najmanje od avgusta 2012. godine, najvećim dijelom zbog smanjenja avionskog saobraćaja zbog pandemije virusa korona.

Bonus video: