Kandidat demokrata na predsjedničkim izborima sad-a

Bajden u Kenoši: SAD se suočavaju sa sistemskim rasizmom

Tramp je odbio da prizna sistemski rasizam i pružio je podršku sprovođenju zakona, optužujući demonstrante za nasilje i izjednačavajući "unutrašnji terorizam" i nasilne proteste

4017 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: AP Photo
Bajden, Foto: AP Photo

Kandidat demokrata na predsjedničkim izborima Džo Bajden rekao je juče u Kenoši, u državi Viskonsin, da bi nedavna previranja poslije policijskog pucanja na Afroamerikanca Džejkoba Blejka, mogla da pomognu Amerikancima da se suoče sa sistemskim rasizmom koji je prisutan vjekovima.

"Konačno smo sada došli do tačke kada ćemo se pozabaviti prvobitnim grijehom ove zemlje, stare 400 godina, ropstvom i svim njegovim ostacima", rekao je Bajden u luteranskoj crkvi Grejs (Grace), gdje je razgovarao sa porodicom Džejkoba Blejka.

Za razliku od Donalda Trampa koji je posjetio Kenošu u utorak i nijednom nije spomenuo Džejkoba Blejka, Bajden je proveo više od sat vremena sa porodicom 29-godišnjeg Afroamerikanca.

Tramp je odbio da prizna sistemski rasizam i pružio je podršku sprovođenju zakona, optužujući demonstrante za nasilje i izjednačavajući "unutrašnji terorizam" i nasilne proteste.

Bajden je rekao da ne može da garantuje da će se, ako postane predsjednik", sve riješiti za četiri godine, ali je istakao da bi "bilo mnogo bolje, dobili bismo još puno toga", ako Tramp ne bude ponovo izabran.

Blejk se nalazi u bolnici na nakon što mu je policajac bijelac sedam puta pucao u leđa dok je policija pokušavala da ga uhapsi 23. avgusta.

Preporučujemo za Vas