žalba podnijeta sudu u njujorku

El Čapo se žalio na doživotnu kaznu, smatra da je suđenje bilo nepravedno

Guzman je osuđen za zločine koji se protežu na četvrt vijeka, uključujući trgovinu stotinama tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, kao i za učešće u više krvavih zavjera kao jedan od vođa zloglasnog narko kartela

6754 pregleda 1 komentar(a)
Hoakin "El Čapo" Guzman, Foto: AP Photo
Hoakin "El Čapo" Guzman, Foto: AP Photo

Meksički narkobos Hoakin Guzman (63), poznatiji kao "El Čapo", podnio je žalbu na doživotnu kaznu koja mu je izrečena prije godinu dana, tvrdeći kako je suđenje bilo nepravedno, objavio je AP.

U žalbi podnesenoj Apelacionom sudu u Njujorku tvrdi se kako je sudija donio odluke kojima se poroti omogućilo slušanje pogrešnih dokaza na suđenju Guzmanu.

U žalbi se navodi i kako je jedan od Guzmanovih advokata imao sukob interesa, da su porotnici kršili naredbu da ne čitaju vijesti i objave na društvenim mrežama o El Čapu i suđenju, kao i da su njegova prava na četvrti, peti i šesti amandman povrijeđena korišćenjem samice i drugih pretjeranih bezbjednosnih postupaka koji su predstavljali "kažnjavanje bez suđenja", prenosi Hina.

Zahtijeva se i da sud odredi drugog sudiju koji će razmotriti žalbu i ispitati optužbe da je vlada nepravilno vodila slučaj.

Bivši lider moćnog meksičkog kartela Sinaloa osuđen je 2019. godine na doživotni zatvor plus 30 godina dodatne zatvorske kazne, a naloženo mu je i da plati čak 12,6 milijardi dolara naknade.

El Čapo je osuđen za zločine koji se protežu na četvrt vijeka, uključujući trgovinu stotinama tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, kao i za učešće u više krvavih zavjera kao jedan od vođa zloglasnog narko kartela.

Smatran je najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Eskobara, a kartel Sinalou vodio je s Ismaelom Zambadom zvanim El Majo od 1989. do 2014.

Dva puta je bježao iz zatvora u Meksiku, prvi put 2001. iz zatvora Puente Grande u Halisku skrivajući se u kolicima za rublje, a drugi put 2015.  iz zatvora u gradu Altaplano pobjegavši kroz tunel dug kilometar.

Meksički marinci zarobili su Guzmana šest mjeseci kasnije, u januaru 2016, a on je izručen Sjedinjenim Državama 2017. godine.

Preporučujemo za Vas