Privredni pad Japana veći od prvobitne procjene

U odosu na prvi kavrtal ove godine, japanski ekonomija je pala 7,9 odsto u drugom tromjesečju, a ne 7,8 odsto kako je prvobitno procijenjeno

2661 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Privredni pad Japana u drugom kvartalu ove godine veći je nego što je prvobitno procijenjeno, pokazali su najnoviji podaci.

Japanska Vlada je saopštila da je zbog pandemije koronavirusa, prema desezoniranim podacima, bruto domaći proizvod (BDP) realno pao 28,1 odsto u tromesečju od aprila do juna na godišnjem nivou, što je gore od prošlomjesečne preliminarne procjene o padu od 27,8 odsto, prenosi Tanjug.

U odosu na prvi kavrtal ove godine, japanski ekonomija je pala 7,9 odsto u drugom tromjesečju, a ne 7,8 odsto kako je prvobitno procijenjeno.

Prethodni najveći privredni pad, od 17,8 odsto, zabilježen je u prvom kvartalu 2009. godine tokom globalne finansijske krize, tako da ovaj najnoviji predstavlja najgori pad od Drugog svetskog rata.

Japan je već ušao u recesiju u prvom tromjesečju ove godine, kada je privreda potonula 2,3 odsto na godišnjem nivou, nakon pada od sedam odsto u posljednjem kvartalu prošle godine.

Bonus video: