poslije navoda američkog šefa diplomatije

Kremlj osudio "neprihvatljive optužbe" Vašingtona oko trovanja Navaljnog

Peskov, kao i predsjednik Rusije Vladimir Putin, odbija da izgovori ime glavnog opozicionara Kremlja

5789 pregleda 3 komentar(a)
Navaljni, Foto: AP
Navaljni, Foto: AP

Kremlj je osudio danas kao "neprihvatljive" optužbe Vašingtona poslije navoda američkog šefa diplomatije Majka Pompea da su trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog vjerovatno organizovali "visoki ruski zvaničnici".

"Smatramo neprihvatljivim svako direktno ili indirektno pominjanje umiješanosti ruskih zvaničnika u taj slučaj", rekao je novinarima portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, kao odgovor na sinoćnje izjave Majka Pompea.

Peskov je dodao da Rusija još nije od Njemačke dobila odgovor zatražen krajem avgusta da joj se dostave podaci o zdravlju Navaljnog, koji se nalazi na liječenju u berlinskoj bolnici.

"I dalje ne znamo rezultate analiza koje su dozvolile našim njemačkim kolegama da zaključe da je berlinski pacijent otrovan", rekao je Peskov.

Peskov, kao i predsjednik Rusije Vladimir Putin, odbija da izgovori ime glavnog opozicionara Kremlja.

Berlin je ranije naveo da je na osnovu analiza utvrđeno da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe "novičok" i pozvao je Moskvu da rasvijetli taj zločin, prijeteći joj sankcijama.

Juče je rusko Ministarstvo spoljnih poslova zvanično protestovalo kod njemačkog ambasadora zbog, kako smatra, "neosnovanih optužbi i ultimatuma" i upozorilo da bi odbijanje da se Moskvi preda medicinski dosije opozicionara predstavljalo "grubu i neprijateljsku provokaciju".