Pompeo: "Velike šanse“ da iza trovanja Navaljnog stoje visoki ruski zvaničnici

Američki državni sekretar ima oštriju reakciju nakon što je Donald Tramp tokom vikenda rekao da nije video nijedan dokaz trovanja ruskog opozicionog lidera

6931 pregleda 8 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Savo Prelević
Majk Pompeo, Foto: Savo Prelević

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, rekao je da postoji "velika šansa" da su trovanje kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog, naredili visoki ruski zvaničnici, piše Gardijan.

„Mislim da ljudi širom svijeta ovakvu aktivnost vide onakvu kakva jeste“, rekao je Pompeo u radijskom intervjuu sa konzervativnim voditeljem, Benom Šapirom.

„A kada vide napor da se otruje disident i prepoznaju da postoji velika šansa da je to zapravo došlo od visokih ruskih zvaničnika, mislim da to nije dobro za ruski narod.“

Pompeo je ponovio da Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici žele da Rusija „smatra odgovornima za to odgovorne“ i rekao da će Vašington takođe pokušati da identifikuje počinioce.

„To je nešto što ćemo pogledati, procijeniti i postarati se da učinimo sve što je u našoj moći da smanjimo rizik da se ovakve stvari ponove.“

Pompeovi komentari dolaze uprkos prošlonedjeljnom komentaru predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa, da nije vidio nijedan dokaz da je ruski opozicioni lider otrovan.

Moskva je u četvrtak krenula u diplomatsku ofanzivu zbog slučaja, uzvraćajući udarac izjavi G7 kojom se osuđuje "potvrđeno trovanje" Navaljnog i govori o sankcijama.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je njemačkog ambasadora i osudilo „masovnu kampanju dezinformacija koja ima za cilj da mobiliše osjećaj sankcija “.

„Nastavljaju se neosnovani napadi na Rusiju“, reklo je ministarstvo, uz „podsticanje histerije“ oko slučaja.

Navaljni, koji se liječi u berlinskoj bolnici, helikopterom je prebačen u Njemačku nakon što se prošlog mjeseca razbolio na ruskom domaćem letu.

Njemački ljekari koji ga liječe od 22. avgusta otkrili su da je otrovan nervnim agensom Novičom sovjetskog stila.

Njemačka kancelarka, Angela Merkel, rekla je da su testovi u vojnoj laboratoriji "nedvosmisleno identifikovali" trovanje i nazvali slučaj "pokušajem ubistva".

Kremlj je više puta negirao odgovornost, a njihov portparol je u ponedjeljak osudio "apsurdne" pokušaje povezivanja trovanja s Putinom.

Ove nedjelje Navaljni je izašao iz indukovane kome i reagovao je na govor, ali je bilo prerano za procjenu bilo kakvih dugoročnih efekata, navodi bolnica Charite u Berlinu.

„Mislim da je svijet sazrio i shvatio da tako ne funkcionišu normalne države, a to će se pokazati skupim za Ruse“, rekao je Pompeo.

Bonus video: