Tramp: Vašington sankcionisao ruskog agenta koji je htio da diskredituje Bajdena

"Andrej Derkač, poslanik Parlamenta Ukrajine, aktivan je ruski agent više od deset godina, stalno u bliskom kontaktu s ruskim obavještajnim službama", navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija

3708 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Sjedinjene Države su u četvrtak sankcionisale jednog Ukrajinca za koga se smatra da je "agent Rusije", zbog pokušaja da "diskredituje" Džoa Bajdena postupcima koji navodno inkriminišu tog demokratskog predsjedničkog protivkandidata Donaldu Trampu na izborima 3. novembra, prenio je sam Tramp.

"Andrej Derkač, poslanik Parlamenta Ukrajine, aktivan je ruski agent više od deset godina, stalno u bliskom kontaktu s ruskim obavještajnim službama", navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija.

Američka vlada ga optužuje da je uključen "u strano miješanje u pokušaju da podrije predsjedničke izbore".

Ta "tajna" operacija koju je "režirala Rusija" da bi "uticala na mišljenja američkih glasača", trebalo je da "kulminira prije samog dana glasanja", ocijenio je u drugoj izjavi šef američke diplomatije Majk Pompeo.

Po Ministarstvu finansija, "upozorenje Moskvi i njenim predstavnicima je jasno: te aktivnosti se neće tolerisati".

Andrej Derkač se krajem 2019. godine susreo s Rudijem Đulijanijem, ličnim advokatom predsjednika Trampa u nastojanju da dokaže navodna djela korupcije koja su Džo Bajden i njegov sin Hanter počinili u vezi s Ukrajinom.

Taj ukrajinski poslanik je potom, u maju ove godine, objavio montažu snimaka telefonskih razgovora iz 2016. godine Džoa Bajdena, tadašnjeg potpredsjednika Sjedinjenih Država, i tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka. Trebalo je da taj snimak podrži tvrdnju o korupciji.

Ministarstvo finansija SAD, međutim, ističe da im je u stvari bila namjera da podrže "neutemeljene" tvrdnje radi šireg "diskreditovanja" američkih zvaničnika.

Ovog ljeta, sadašnji predsjednik Tramp, kandidat za drugi mandat na izborima protiv Džoa Bajdena, retvitovao je poruku koja sadrži te snimke, ali je američka obavještajna služba već dokazala da je to bio ruski pokušaj da se "ocrni" kandidat Demokrata.

Andrej Derkač je sada na "Fejsbuku" osudio "osvetu "predstavnika korumipranih Demokrata" u SAD, mada mu sankcije dolaze iz administracije Republikanaca. Obećao je da će sljedeće nedjelje otkriti "nove skandalozne činjenice".

Troje Rusa: Artem Lifšic, Anton Andrejev i Darja Aslanova, takođe su kažnjeni kao zaposleni u Agenciji za internet istraživanje (IRA), ruskoj organizaciji bliskoj Kremlju. Oni su odgovorni za upravljanje kriptovalutama koje se koriste za miješanje u SAD, po Ministarstvu finansija.

Istovremeno, američki pravosudni sistem optužio je Artema Lifšica zbog pokušaja uzurpiranja identiteta Amerikanaca kako bi otvorio "lažne račune" za razmjenu kriptovaluta.

IRA, za koju se smatra da je jedno od glavnih središta koja su pomogla u manipulisanju društvenim mrežama u Sjedinjenim Državama, već je stavljena na američku "crnu listu" zbog pokušaja miješanja u među-izbore za Kongres SAD 2018. godine.

Sankcije od četvrtka potvrđuju rizike novog ruskog miješanja, na koje su već upozorile američke obavještajne službe.

Tako je jedan uzbunjivač u srijedu optužio Bijelu kuću da želi da umanji rusko miješanje u sljedeće predsjedničke izbore. On je američki obavještajni zvaničnik koji se predstavlja kao Brajan Marfi, i kaže da je ministar za unutrašnju bezbjednost Čed Volf lično od njega tražio sredinom maja da "prestane da ističe obavještajne izveštaje o prijetnji od uplitanja Rusije u Sjedinjenim Državama, i da umjesto toga obavještava o miješanju Kine i Irana".

Ta naređenja su stigla "direktno" iz Bijele kuće, navodi uzbunjivač u žalbi.

Po američkim obavještajnim agencijama, Rusija se umiješala u američke izbore 2016. godine u korist Donalda Trampa, čiji je predizborni tim optužen da se dogovarao s Moskvom.

Donald Tramp koji je ranije izgledao kao da dovodi u pitanje istinitost izvještaja o takvom miješanju, tokom posljednje četiri godine u nekoliko navrata je čak i u svom republikanskom taboru bio optužen mu je nedostajalo čvrstine pred Rusijom Vladimira Putina.

Bonus video: