POTPISAN PRED POČETAK ONLAJN SAMITA

Sporazum EU i Kine: Ovi proizvodi će biti zaštićeni oznakom geografskog porijekla

Evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojćehovski, izjavio je da sporazum doprinosi jačanju trgovinskih odnosa EU i Kine i da ima koristi za poljoprivredni sektor i potrošače na obje strane

3810 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Brisel i Peking su danas potpisali bilateralni sporazum o zaštiti 100 evropskih oznaka geografskog porijekla u Kini i 100 kineskih oznaka geografskog porijekla u Evropskoj uniji (EU) od uzurpacije i imitacije.

Sporazum je potpisan pred početak onlajn samita EU-Kina na kojem će dvije strane pokušati da ostvare napredak ka postizanju sporazuma o investicijama, mada su u njihovim odnosima porasle tenzije zbog Hongkonga i kineskog postupanja prema muslimanskoj manjini Ujgurima.

Sporazum o zaštiti oznaka geografskog porijekla, o kojem su pregovori zaključeni još u novembru 2019, trebalo bi da donese trgovinske koristi objema stranama, a potrošačima ponudu kvalitetnih proizvoda, saopštila je Evropska komisija.

"Sporazum odražava posvećenost EU i Kine ispunjavanju obećanja s ranijih samita EU-Kina i da se pridržavaju međunarodnih pravila kao osnove trgovinskih odnosa", navodi se u saopštenju.

Evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojćehovski, izjavio je da sporazum doprinosi jačanju trgovinskih odnosa EU i Kine i da ima koristi za poljoprivredni sektor i potrošače na obje strane.

"Sporazum pokazuje našu posvećenost bliskoj saradnji s globalnim trgovinskim partnerima poput Kine. Evropski proizvodi sa oznakama geografskog porijekla su poznati po svom kvalitetu i različitosti, važno je zaštititi ih na nivou EU i na globalnom nivou da bi se osigurala njihova autentičnost i sačuvala reputacija", rekao je Vojćehovski.

Kinesko tržište ima sve veći potencijal za evropske proizvođače hrane i pića.

Kina je 2019. bila treća izvozna destinacija za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz EU, čija je vrijednost dostigla 14,5 milijardi eura. Ono je i druga destinacija za izvoz evropskih proizvoda zaštićenih geografskom oznakom.

Vrijednost tih proizvoda, među kojima su vina, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i alkoholna pića, čine devet odsto vrijednosti izvoza.

Na listi proizvoda EU sa oznakom geografskog porijekla koji će biti zaštićeni u Kini su špansko vino Kava, francuski šampanjac i konjak, irski viski, portugalski porto, poljska votka, minhensko pivo, grčka feta i italijanski sirevi gorgonzola i parmiđano ređano.

Među kineskim proizvodima sa geografskom oznakom su jelo od pasulja Pixian Dou Ban, pirinač Panjin, Anji bijeli čaj...

S druge strane, zahvaljujući tom sporazumu evropski potrošači će moći da otkriju prave kineske specijalitete.

Sporazum poslije potpisivanja i odobrenja Evropskog parlamenta treba zvanično da usvoji Evropski savjet (samit EU), a na snagu bi trebalo da stupi početkom 2021. godine.

U roku od četiri godine od stupanja na snagu, lista proizvoda biće proširena sa po još 175 oznaka geografskog porekla sa obje strane.

U EU ima više od 3.300 zaštićenih oznaka geografskog porijekla, a još oko 1.250 oznaka van EU je zaštićeno u EU, uglavnom zahvaljujući bilateralnim sporazumima, kakav je s Kinom, navodi se u saopštenju EK.

Vrijednost tržišta proizvoda EU zaštićenih oznakama geografskog porijekla je 74,8 milijardi eura, a vrijednost izvoza tih proizvoda je 16,9 milijardi eura, odnosno 15,4 odsto ukupnog izvoza hrane i pića iz EU.

Saradnja EU i Kine na oznakama geografskog porijekla počela je još 2006. i rezultat je registracija i zaštitu po svega 10 geografskih oznaka sa obje strane 2012. godine.

Trgovinski odnosi biće u fokusu današnjeg samita EU-Kina.

Očekuje se da evropski lideri pokrenu i pitanja Hongkonga, gdje je Peking uveo Zakon o nacionalnoj bezbjednosti, i da ukažu na prava ujgurske manjine.

Klimatske promjene i pandemija korona virusa takođe će biti na dnevnom redu.

U video-konferenciji s predsjednikom Kine Sijem Đinpingom učestvovaće predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Angela Merkel, kancelarka Njemačke koja predsjedava EU u drugoj polovini ove godine.

Preporučujemo za Vas