"ISTORIJSKI DAN"

Tramp: Sporazumi o normalizaciji će podstaći Palestince da pregovaraju

"I imaćete mir na Bliskom istoku, a da ne budete glupi i pucate na svakoga i ubijate svakoga i prolivate krv svuda po pijesku", rekao je Tramp

4814 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: AP Photo
Tramp, Foto: AP Photo

Predsjednik SAD Donald Tramp je izjavio danas za TV-Foks njuz da će sporazumi o normalizaciji odnosa Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom koji će uskoro biti potpisani u Bijeloj kući, predstavljati pritisak na Palestince da takođe dodju za pregovarači sto ili će ostati zanemareni.

Tramp je najavio da će se tim sporazumima pridružiti uskoro "mnoge druge zemlje".

"I imaćete mir na Bliskom istoku, a da ne budete glupi i pucate na svakoga i ubijate svakoga i prolivate krv svuda po pijesku", rekao je Tramp.

Šef diplomatije Izraela Gabi Aškenazi zahvalio je Trampu zbog mirovnih napora i rekao da se nad izraelskim Ministarstvom spoljnih poslova "danas vijore četiri zastave".

"Istorijski dan za Izrael i čitav region. Hvala vam predsjedniče Tramp na vašoj ulozi u stvaranju nove realnosti na Bliskom istoku", napisao je na Tviteru Aškenazi koji nije pozvan na potpisivanje sporazuma u Bijeloj kući.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc je takođe pohvalio sporazume o normalizaciji, ali je izrazio zabrinutost od mogućih posljedice među Palestincima i zbog nagoveštaja prodaje američkih borbenih aviona F-35 Emiratima.

Idući ka Bijeloj kući, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je ocijenio da je ovo "uzbudljiv i istorijski dan za Izrael" i istakao da ide da "sklopi mir za mir", prenijeli su izraelski mediji.

Preporučujemo za Vas