govorio pred članovima Odbora za nacionalnu bezbjednost

Direktor FBI: Rusija ne odustaje od planova da utiče na ishod izbora u SAD

Prema nalazima američkih obavještajnih službi, kako je rekao Rej, glavni cilj Moskve je da naškodi kampanji demokratskog kandidata Džoa Bajdena i onome što se percipira kao anti-ruski establišment

6027 pregleda 2 komentar(a)
Govorio pred članovima Odbora za nacionalnu bezbjednost: Kristofer Rej, Foto: AP Photo
Govorio pred članovima Odbora za nacionalnu bezbjednost: Kristofer Rej, Foto: AP Photo

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej izjavio je da Rusija ne odustaje od namjere da utiče na ishod predsjedničkih izbora u SAD u novembru, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Prema nalazima američkih obavještajnih službi, kako je rekao, glavni cilj Moskve je da naškodi kampanji demokratskog kandidata Džoa Bajdena i onome što se percipira kao anti-ruski establišment.

Rej je govorio pred članovima Odbora za nacionalnu bezbjednost u Predstavničkom domu Kongresa i opisao da su operacije Kremlja veoma aktivne na društvenim mrežama, državnim televizijama u Rusiji i drugim platformama.

Iskaz direktora FBI je u skladu sa procjenama koje su se pojavile početkom avgusta, a koje je objavio najviši kontraobavještajac u Americi Vilijam Evanina.

On je upozorio da Rusi žele da pomognu kampanji Donalda Trampa, što direktor FBI nije eksplicitno rekao, a umjesto toga se fokusirao na dezinformacije koje pogađaju američke glasače.

"Najviše me brine taj konstantni pokušaj plasiranja dezinformacija i česti mali sajber napadi. Brine me da će to vremenom dovesti do pada povjerenja među američkim biračima", rekao je Rej.

Odgovarajući na pitanja u Kongresu, Rej je rekao da nema razloga za brigu u vezi sa povećanim brojem glasova koji će stići poštom zbog pandemije.

"Do sada nismo vidjeli da postoji koordinisani pokušaj prevare glasača na izborima", rekao je direktor FBI.

Predsjednik Tramp koji je u seriji tvitova upozorio da će glasanje poštom završiti kao "krađa izbora" i da će voditi ka "masovnom haosu i konfuziji".