Tramp: Odabir sudije Vrhovnog suda bez odlaganja

"Na položaju smo koji ima moć i važan je jer donosimo odluke za ljude koji su nas ponosno izabrali, a od kojih je najvažnija odabir sudija Vrhovnog suda SAD. Imamo ovu obavezu, bez odlaganja", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu

3349 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je danas Senat da bez odlaganja razmotri njegovog kandidata za sudiju Vrhovnog suda SAD nakon smrti sudije Rut Bejder Ginsburg.

"Na položaju smo koji ima moć i važan je jer donosimo odluke za ljude koji su nas ponosno izabrali, a od kojih je najvažnija odabir sudija Vrhovnog suda SAD. Imamo ovu obavezu, bez odlaganja", napisao je Tramp danas na svom Tviter nalogu.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel izjavio je da će Senat glasati o Trampovom kandidatu da zamijeni Ginsburg, iako je ovo izborna godina.

Kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima Džozef Bajden sinoć je izjavio da bi novog sudiju Vrhovnog suda trebalo da izbere pobjednik novembarskih izbora.

Kandidate za Vrhovni sud imenuje predsjednik, a potom moraju biti potvrđeni u Senatu u kojem većinu trenutno imaju Trampovi republikanci.

Sudija američkog Vrhovnog suda i veliki borac za prava žena Rut Bejder Ginsburg preminula je u 87. godini, što predsjedniku SAD Donaldu Trampu pruža priliku da imenuje trećeg sudiju u tu instituciju uoči predsjedničkih izbora.

Bonus video: