Tramp obećao da će sledeće nedjelje kandidovati ženu za sudiju Vrhovnog suda

Sukob oko upražnjenog mjesta skrenuo je fokus u poslednjoj fazi predsjedničke trke sa borbe protiv pandemije koronavirusa zbog koje se Trampova administracija našla na meti kritika demokrata

5927 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp obećao je da će sledeće nedjelje nominovati ženskog kandidata za upražnjeno mjesto Vrhovnog suda poslije smrti sudije Rut Bejder Ginsberg, pozivajući Senat, u kome većinu imaju republikanci, da bez odlaganja razmotri izbor.

Izlazeći sinoć na binu na skupu u Fejtvilu u Sjevernoj Karolini, praćen skandiranjem "popuni to mjesto", Tramp je rekao da će nominovati svog kandidata uprkos prigovorima demokrata i da će to biti "veoma talentovana, vrlo briljantna žena".

On je rekao da još još ne zna koga će izabrati.

Republikanska senatorka Suzan Kolins juče je izjavila da bi o novom kandidatu koji će zamijeniti sudiju Ginsberg trebalo da odlučuje predsjednik koji će biti izabran 3. novembra.

Iako republikanci imaju većinu u Senatu izglasavanje Trampovog kandidata nije garantovano, jer ne smije da izgubi više od tri republikanska glasa.

Demokratski predsjednički kandidat Džozef Bajden smatra da o novom sudiji treba da se glasa poslije izbora 3. novembra.

"Birači treba da izaberu predsjednika, a onda predsjednik sudiju", rekao je Bajden.

Sukob oko upražnjenog mjesta skrenuo je fokus u poslednjoj fazi predsjedničke trke sa borbe protiv pandemije koronavirusa zbog koje se Trampova administracija našla na meti kritika demokrata.

Bonus video: