ODLUKU ĆE DONIJETI U PETAK ILI SUBOTU

Tramp razmatra pet žena za mjesto sudije Vrhovnog suda

Predsjednički izbori u SAD su za 43 dana

1601 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da razmatra pažljivo pet žena za nominaciju da popuni mjesto pokojne sudije Rut Bejder Ginsburg u Vrhovnom sudu zemlje.

On je rekao da će odluku donijeti vjerovatno u petak ili subotu. Tramp je rekao da vjeruje da senatori imaju dovoljno vremena da procjene imenovanu sudiju i da glasaju prije predsjedničkih izbora 3. novembra. Rekao je da bi to poslalo poruku solidarnosti i da on ima obavezu to da uradi.

Demokrate su rekle da bi republikanci trebalo da slijede presedan koji su napravili 2016. kada je vođa republikanske većine u Senatu Mič Mekonel odbio da djeluje na nominaciju tadašnjeg predsjednika Baraka Obame, navodeći da ne može u izbornoj godini. Obama je imenovao Merika Garlanda da nasledi pokojnog sudiju Antonina Skaliju.

Predsjednički izbori u SAD su za 43 dana.

Tramp je rekao da su glasači stavili republikanske senatore u položaj da naprave izbor zbog "odredjene ideologije" i da bi politički bilo loše za njih da čekaju da glasaju o popuni mjesta u Vrhovnom sudu. Sudije u Vrhovnom sudu SAD se biraju na doživotnu dužnost.

Preporučujemo za Vas