kao svoj uspjeh naveo i dogovor Srbije i Kosova

Tramp u UN kritikovao Kinu, traži da se smatraju odgovornim za pandemiju

"Na početku širenja virusa Kina je zabranila unutrašnje letove, a istovremeno dozvolila avionima da napuste Kinu i zaraze svijet", rekao je američki predsjednik

6783 pregleda 0 komentar(a)
Obratio se putem snimljenog govora, Foto: AP Photo
Obratio se putem snimljenog govora, Foto: AP Photo

Predsjednik SAD Donald Tramp danas je u govoru zatražio da Ujedinjene nacije smatraju Kinu odgovornom za pandemiju koronavirusa, a među uspjesima svoje administracije naveo je dogovor Kosova i Srbije.

Tramp je u snimljenom govoru kojim se obratio 75. zasijedanju Generalne skupštine UN, pohvalio o dva nedavno skopljnena međunarodna sporazuma uz njegovo posredovanje: o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih država Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, i o dogovoru Srbije i Kosova o "ekonomskoj mormalizaciji".

Rekao je da SAD time "ispunjavaju svoju sudbinu mirotvorca", prenosi AP.

"Ovi istorijski mirovni sporazumi su znak svitanja i rađanja novog Bliskog istoka", poručio je Tramp i rekao da njegova administracija namjerava da uskoro posreduje u novim mirovnim dogovorima.

Predsjednik SAD je danas pozvao Ujedinjene nacije da "Kinu smatraju odgovornom za njena djela" u vezi pandemije Kovida-19, prenosi Frans pres.

"Na početku širenja virusa Kina je zabranila unutrašnje letove, a istovremeno dozvolila avionima da napuste Kinu i zaraze svijet", rekao je Tramp.

"Kineska vlada i Svjetska zdravstvena organizacija, koja je takoreći pod kontrolom Kine, pogrešno su izjavili da nema dokaza da ljudi prenose virus", dodao je Tramp.

Tramp optužuje Kinu da nije na vrijeme obavijestila svijet o novoj bolesti koja se pjavila na njenoj teritoriji.

Dok su SAD na pragu više od 200.000 umrlih od koronavirusa, Tramp je rekao:

"Ponovo smo uključeni u veliku globalnu borbu. Vodili smo i vodimo žestoku bitku protiv nevidljivog neprijatelja - kineskog virusa - koji je odnio bezbroj života u 188 zemalja".

Tramp je takođe branio odgovor svoje administracije na pandemiju, tvrdeći da je to bila "najagresivnija mobilizacija" od Drugog svjetskog rata.

"Podijelićemo vakcinu, pobijedićemo virus, okončaćemo pandemiju i ućićemo u novu neviđenu eru prosperiteta, saradnje i mira", istakao je Tramp.