NAJVIŠE NA SVIJETU

U SAD broj umrlih od posljedica Kovida-19 prešao 200.000

Vjeruje se da je stvarni broj znatno veći, djelimično zato što su mnogi smrtni slučajevi od Kovid-19 vjerovatno u početku bili pripisani drugim uzrocima

1993 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Broj američkih žrtava koronavirusa u utorak je prešao 200.000 - što je podatak koji je bio nezamisliv prije osam mjeseci, kada je bolest stigla do najbogatije zemlje svijeta, piše danas Glas Amerike (VOA).

“Potpuno je nezamislivo da smo stigli do ove tačke", izjavila je za agenciju AP Dženifer Nuzo, istraživač javnog zdravlja sa Univerziteta Džons Hopkins.

Broj od 200.000 - daleko najveći bilans žrtava virusa u cijelom svijetu - objavio je institut Džons Hopkins, na osnovu podataka koje dostavljaju zdravstvene vlasti pojedinačnih američkih država.

Međutim, vjeruje se da je stvarni broj znatno veći, djelimično zato što su mnogi smrtni slučajevi od Kovid-19 vjerovatno u početku bili pripisani drugim uzrocima.

Broj umrlih u SAD trenutno je 67 puta veći od broja žrtava terorističkih napada 11. septembra i približno je jednak populaciji Solt Lejk Sitija ili Hantsvila u Alabami.

Bilans i dalje raste.

Svakog dana, u prosjeku od virusa umire 770 ljudi a model koji je razvio Univerzitet Vašington predvidja da će se ukupni broj žrtava u Americi udvostručiti na 400.000 do kraja godine, kako se škole i fakulteti ponovo otvaraju i dolazi hladno vrijeme.

Vakcina vjerovatno neće biti šire dostupna do 2021. navodi VOA.