koronavirus globalna prijetnja broj jedan

Gutereš: Svijet nije uspio da sarađuje u suzbijanju pandemije

"Nemamo izbora", upozorio je Gutereš. "Ili ćemo se ujediniti u okviru globalnih institucija koje odgovaraju svrsi, ili ćemo biti slomljeni podjelama i haosom"

5382 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: AP Photo
Gutereš, Foto: AP Photo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da svijet nije uspio da sarađuje u suzbijanju pandemije kovida-19.

Kako je rekao, koronavirus trenutno predstavlja prijetnju broj jedan u svijetu.

Gutereš je pred Generalnom skupštinom UN za neuspjeh međunarodne zajednice okrivio nedostatak globalne spremnosti, saradnje i solidarnosti, prenosi Asošijeted pres.

Generalni sekretar UN je istakao da je koronavirusom u svijetu do sada zaraženo više od 30 miliona ljudi, da je posljedicama bolesti podleglo skoro milion oboljelih i upozorio da virus još nije stavljen pod kontrolu.

"Dok zemlje idu u različitim pravcima, virus se širi u svim pravcima", rekao je on.

Gutereš je pozvao na globalnu saradnju među nacijama, globalnim i regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama, trgovinskim savezima i drugim akterima, prenosi Tanjug.

On je rekao da se ideja globalnog upravljanja mora da proširiti "kako bi se uključila preduzeća, građansko društvo, gradovi i regioni, akademska zajednica i mladi ljudi".

"Nemamo izbora", upozorio je Gutereš. "Ili ćemo se ujediniti u okviru globalnih institucija koje odgovaraju svrsi, ili ćemo biti slomljeni podjelama i haosom".