Očekuje se da će njegovo izvinjenje ublažiti osjećanja protiv Pjongjanga u Južnoj Koreji

Kim Džong Un se izvinio zbog ubistva južnokorejskog zvaničnika

Vrlo je neuobičajeno za sjevernokorejskog vođu da se izvini Južnoj Koreji po bilo kom pitanju, navodi agencija AP

7601 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džon Un, Foto: AP
Kim Džon Un, Foto: AP

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un izvinio se za ubistvo južnokorejskog zvaničnika blizu sporne morske granice dvije rivalske zemlje, navodeći da mu je "jako žao" zbog "neočekivanog, i nesrećnog" incidenta, javljeno je danas iz predsjedništva Južne Koreje.

Vrlo je neuobičajeno za sjevernokorejskog vođu da se izvini Južnoj Koreji po bilo kom pitanju, navodi agencija AP.

Očekuje se da će njegovo izvinjenje ublažiti osjećanja protiv Pjongjanga u Južnoj Koreji i rastuće kritike južnokorejskog predsednika Mun Džae-Ina oko smrti zvaničnika ove nedelje.

"Drugu Kim Džong Unu je jako žao što je razočarao predsjednika Mun Dža-ina, i južnokorejske građane zbog toga što se dogodio neočekivan, nesrećan incident", u vrijeme kada se Južna Koreja bori sa pandemijom koronavirusa, navedeno je u poruci iz Sjeverne Koreje, preneto je iz južnokorejskog predsjedništva.

Južna Koreja juče je optužila svog sjevernog susjeda da je pucala i ubila jednog od njenih zvaničnika koji je, kako izgleda, pokušao da prebegne i da je spalila njegovo tijelo pošto je on nađen na plovećem predmetu u sjevernokorejskim vodama ranije ove nedelje.

Južnokorejski zvaničnici osudili su Sjevernu Koreju za gnusni čin i tražili da se kazne odgovorni.

Prema sjevernokorejskoj poruci, vojnici te zemlje prvo su pucali ćorcima kada čovek nije objasnio zašto se tu nalazi, umjesto da kaže da je iz Južne Koreje.

On je onda izgledao kao da se sprema da pobjegne, i sjevernokorejski vojnici su ispalili više "pravih" metaka.

Kada su se vojnici približili plutajućem predmetu na kome je čovek bio, samo su videli puno krvi a njega nije bilo. Vojnici su zaključili da je mrtav i zapalili su to plovilo u skladu sa propisima oko koronavirusa. Visoki južnokorejski vojni zvaničnik rekao je u srijedu poslanicima da je Severna Koreja pucala u tog Južnokorejca u skladu sa pojačanim propisima oko koronavirusa, koje uključuju neselektivno pucanje na svakog ko se ilegalno priblližava njenim granicama.

Južnokorejski ministar odbrane Suh Vuk rekao je da se veruje da je taj južnokorejski zvaničnik pokušao da prebjegne jer je ostavio cipele na brodu, a imao je oko sebe pojas za spasavanje i prešao na neki plovni predmet kada je pronađen u sjevernokorejskim vodama.