Nevjerovatan prizor: Lava na Havajima ponovo uništava kuće

Zvaničnici su naveli da je nekim stanovnicima rečeno da se pripreme za dobrovoljnu evakuaciju ukoliko glavni autoput bude ugrožen
148 pregleda 0 komentar(a)
Havaji vulkan, Havaji lava, Foto: Reuters
Havaji vulkan, Havaji lava, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2018. 07:57h

Lava iz vulkana Kilauea na Havajima uništila je još četiri kuće u blizini naseljenog dijela Velikog ostrva na kojem je već uništeno nekoliko objekata.

Okružni Sektor Havaja za civilnu odbranu izvijestio je da se erupcije iz pukotina zemlje nastavljaju u području Lanipunija Gardens što vodi do daljeg razlivanja lave, piše Tanjug.

Kako prenosi AP, zvaničnici su naveli da je nekim stanovnicima rečeno da se pripreme za dobrovoljnu evakuaciju ukoliko glavni autoput bude ugrožen.

U kratkoj erupciji koja se dogodila nekoliko sati ranije, vulkan Kilauea je izbacio oblak pepela do 2.133 metra u vis.

Oko četrdeset kuća izolovano je u novougroženoj oblasti kod mjesta Leilani Estejts i Lanipunija Gardens, u kojima je lava u protekle dvije nedjelje već uništila četrdeset objekata, među kojima 26 kuća.

Zvaničnici su koristili helikoptere kako bi procijenili koliko ljudi se i dalje nalazi u oblasti kojoj prijeti ponovno izlivena lava, a tada su evakuisane četiri osobe.

Havajska služba civilne odbrane saopštila je ranije da policija, vatrogasci i trupe Nacionalne garde obezbjeđuju zonu Velikog ostrva i sprečavaju ljude da u nju uđu, a lokalne vlasti su pozvale stanovnike da se pripreme za potencijalne evakucije.

Inače, neizvjesno je kada će se vulkan smiriti.

Vulkan na Velikom ostrvu eksplodirao je u četvrtak, pri čemu je, više stotina metara uvis, izbacio pepeo i kamenje.

Naučnici kažu da je to bila najsnažnija erupcija proteklih dana, iako je trajala svega nekoliko minuta, a dogodila se dvije nedjelje nakon što je vulkan počeo da izbacuje lavu ka naseljima oko četrdeset kilometara istočno od kratera.

Galerija

Bonus video: