UN: Najmanje 13 migranata se utopilo u blizini libijske obale

Libijski ribari su kasno sinoć primijetili čamac koji tone i uspjeli da spasu 22 osobe, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije

2137 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje 13 migranata se utopilo u blizini libijske obale u Sredozemnom moru kada se prevrnuo čamac kojim su pokušavali da stigu do Evrope, saopštile su danas Ujedinjene nacije (UN).

Libijski ribari su kasno sinoć primijetili čamac koji tone i uspjeli da spasu 22 osobe, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije.

Među spašenim su migranti iz Egipta, Bangladeša, Sirije, Somalije i Gane, ali najmanje 13 putnika koji su bili u čamcu je nestalo je i pretpostavlja se da su se utopili.

Pronađena su tri tijela koja su plutala na vodi, uključujući jednog Sirijca. Čamac je u srijedu uveče krenuo iz grada Zlitena, istočno od libijske prijestonice Tripolija.

Libijska obalska straža je saopštila da timovi za spašavanje pretražuju područje kako bi pronašli ostale nestale.

Lokalni zvaničnik je izjavio da veliki broj brodova sa migrantima odlazi ovih dana, ali da je jesen veoma opasan period za plovidbu zbog jakih vjetrova koji se iznenada pojavljuju i često budu smrtonosni za putnike.

Posle građanskog rata 2011. godine u kome je svrgnut i ubijen dugogodišnji predsjednik Moamer Gadafi, Libija je postala glavna tranzitna tačka za afričke i arapske migrante koji bježe od rata i siromaštva ka Evropi.

Većina migranata na opasno putovanje kreće u loše opremljenim i nesigurnim gumenim čamcima.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije od 2014. do marta ove godine više od 20.000 migranata je umrlo prilikom pokušaja da pređu Sredozemno more.

Bonus video: