Jermenija i Azerbejdžan uveli ratno stanje, stradali vojnici i civili

Jermensko ministarstvo odbrane procijenilo da je protivnička strana do sada izgubila oko 200 vojnika i šezdesetak vozila

94148 pregleda 236 reakcija 68 komentar(a)
Danas u Nagorno Karabahu, Foto: Reuters
Danas u Nagorno Karabahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2020. 21:21h

Sukob između snaga Jermenije i Azerbejdžana izbio je danas oko spornog regiona Nagorno-Karabah.

Jermenija je proglasila ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu. Parlament Azerbejdžana odobrio je uvođenje ratnog stanja u cijeloj zemlji, kao i policijski čas.

"U Jermeniji je proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija. Zahtijevam da se svi jave u vojne odsjeke", napisao je jermenski premijer Nikol Pašinjan na Fejsbuku, prenio je AFP.

"Podržimo čvrsto našu državu, našu vojsku (...) i pobijedićemo. Živjela slavna jermenska vojska", napisao je Pašinjan.

21.20 Vlasti u Bakku su saopštile da je u napadima jermenske vojske "poginulo nekoliko vojnika, kao i da je nekoliko ranjeno". Jermensko ministarstvo odbrane navelo da je "zarobljeno 11 oklopnih vozila", prenosi RTS.

21.15 Lider regije Nagorno-Karabah Arajik Harutunijan kazao je da su izgubili neke pozicije od azerbejdžanske vojske u posljednjim sukobima.

Takođe je kazao da ima stradalih i ranjenih među vojskom i civilima, prenosi Rojters.

Arajik Harutunijan
Arajik Harutunijanfoto: Reuters

20.28 Jermenska vlada planira da razmotri mogućnost priznavanja nezavisnosti Nagorno-Karabaha, kazao je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

"Da, trebalo bi da razmotrimo pitanje priznavanja nezavisnosti Arcaha (jermenski naziv za Nagorno-Karabah). To pitanje je na našoj agendi. Trebalo bi da veoma ozbiljno razgovaramo o tome. Razmatramo sve scenarije mogućeg razvoja događaja", rekao je Pašinjan u parlamentu, prenosi Tanjug.

20.10 Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da provjerava izvještaje o navodnom učešću boraca iz Sirije na strani Azerbejdžana.

Hikmet Hadžijev, pomoćnik za spoljnu politiku predsjednika Azerbejdžana, ocijenio je da je izvještaj Sirijske opservatorije za ljudska prava "besmislica", prenosi Rojters.

20.08 Azerbejdžanske vlasti naredile su zamračivanje grada Stepanakerta kako bi se omeli eventualni vazdušni napadi jermenskog vazduhoplovstva, javljaju azerbejdžanski mediji.

Jermensko ministarstvo odbrane procijenilo da je protivnička strana do sada izgubila oko 200 vojnika i šezdesetak vozila, prenosi RTS. Azerbejdžan za sada bez reakcije na te tvrdnje.

Istovremeno, Azerbejdžan tvrdi da je u akcijama vojske uništena kolona jermenskih oklopnih vozila.

18.28 Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan smatra da je Jermenija prepreka miru i poručio da će Turska nastaviti da podržava Azerbejdžan u sukobu oko Nagorno-Karabaha.

Erdogan je na Tviteru pozvao Jermene da ustanu protiv lidera koji ih, kako kaže, "vuku u katastrofu" i najavio da će se solidarnost Ankare sa Bakuom nastaviti.

"Jermenija, koja je ponovo napala Azerbejdžan, pokazala je još jednom da je najveća prijetnja miru u regionu", rekao je Erdogan.

Dodao je da je međunarodna reakcija na konflikt nedovoljna.

Turska poziva "cio svijet da stane uz Azerbejdžan u njegovoj borbi protiv invazije i brutalnosti", naveo je turski predsjednik, prenosi Rojters.

18.23 Ovo je šest stvari koje treba znati o Nagorno-Karabahu.

18.13 Azerbejdžansko tužilaštvo saopštilo je da je pet članova jedne porodice stradalo u granatiranju jermenskih snaga, što su prve civilne žrtve najnovijih sukoba iz Bakua, prenosi Rojters.

17.33 Pašinjan je izjavio je da u sukobu ima ozbiljnih gubitaka.

"Mi imamo ozbiljne sukobe, ali ih ima i neprijatelj. Ozbiljan sukob se odigrava i s obzirom na to da se situacija razvija, bilo koja informacija može da ne bude tačna u ovom momentu", kazao je u obraćanju u Parlamentu Nikol Pašinjan, prenosi 1lurer.am.

Pašinjan
Pašinjanfoto: Reuters

17.30 Parlament Azerbejdžana odobrio je uvođenje ratnog stanja u cijeloj zemlji, kao i policijski čas, izjavio je pomoćnik predsjednika Hikmet Hadžijev, prenosi Rojters.

16.46 Pašinjan je pozvao međunarodnu zajednicu da spriječi miješanje Turske u sukob. Turska je ranije danas optužila zvanični Jerevan da je prepreka u postizanju mira i obećala podršku Bakuu.

Jermenijski premijer je upozorio da bi tursko miješanje moglo imati destruktivne posljedice za region, prenosi Rojters.

16.39 Iz regiona Nagorno-Karabah saopšteno je da je 16 vojnika ubijeno i više od 100 ranjeno u okršajima sa azerbejdžanskim snagama, prenosi Rojters.

16.36 Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smještenih u selu Agdere, u cilju izbjegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Takođe se, prenosi Nova.rs, dodaje da će komanda azerbejdžanske armije prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtjevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čovjeka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

15.40 Iran je pozvao na prekid sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova te zemlje, kako prenosi Rojters.

Iz Teherana su izrazili zabrinutost i poručili da su spremni da pomognu u uspostavljanju dijaloga između zaraćenih strana.

15.12 Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozvao je u ime EU na trenutni prekid neprijateljstava u Nagorno Karabah zoni sukoba.

"Evropska unija poziva na trenutni prekid neprijateljstava, deeskalaciju i strogo poštovanje prekida vatre", kazao Borelj.

Francuska je pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu međusobna neprijateljstva oko regiona Nagorno-Karabah i odmah nastave dijalog.

"Francuska je izuzetno zabrinuta zbog te konfrontacije", izjavila je portparolka francuskog ministarstva inostranih poslova Francuske Agnes bon der Mil, čija zemlja, zajedno sa SAD i Rusijom, predsjedava Minskom grupom, posrednikom između Jermenije i Azerbejdžana.

Ministarstvo odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah je saopštilo da su uništili četiri azerbejdžanska helikoptera, 15 dronova i 10 tenkova.

foto: Reuters

Predsjednik Nagorno-Karabah Arajik Artjunjan u Stepanakertu saopštio da je uvedeno ratno zakonodavstvo, prenio je TASS.

"Počeli smo da mobilišemo sve građane starije od 18 godina. U zemlji je proglašeno ratno zakonodavstvo", rekao je on. Predsjednik Azejberdžana Ilham Alijev u televizijskom obraćanju ranije danas obećao je pobjedu u borbama njegove vojske i jermenskih i separatističkih snaga u Nagorno-Karbahu, prenio je AFP.

"Azerbejdžanska vojska se bori danas na svojoj teritoriji, brani svoj teritorijalni integritet, zadaje razorne udarce neprijatelju. Naš cilj je pravedan i pobijedićemo", rekao je on.

Agencija anadolija je prenijela da je Alijev rekao da će zažaliti svi koji koriste taktiku zastrašivanja protiv Azerbejdžana.

Britanska agencija je pozivajući se na rusku agenciju Interfaks, prenijela da je Azerbejdžan poručio da nema potrebe za opštom vojnom mobilizacijom, jer je njihova vojska potpuno opremljena.

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ranije da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera.

Portparolka ministarstva Šušan Stepanjan rekla je tada da su jermenske snage pogodile i tri azerbejdžanska tenka.

Stepanjan je tada rekla da je današnji sukob počeo azerbejdžanskim napadom, ali Azerbejdžan je saopštio da je jermenska strana napala i da je Azerbejdžan krenuo u kontraofanzivu.

foto: Reuters

Pašinjan je ranije rekao da je Azerbejdžan pokrenuo vazdušne i artiljerijske napade.

On je kazao i da je Azerbejdžan napao civilna naselja.

Azerbejdžan je saopštio da je to odgovor na granatiranje po čitavom frontu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jemenske snage rano jutros počele intenzivne artiljerijske napade na položaje azerbejdžanske vojske i azerbejdžanska naselja, prenijela je Anadolija.

U saopštenju se navodi da je više civila ubijeno i ranjeno u napadima koje su jermenske snage izvele na pogranična sela u regijama Terter, Agdam, Centralni Garvand Fuzulu i Cebrajil.

Iz ministarstva su naveli i da su azerbejdžanske snage adekvatno odgovorile na napade i da će štititi civile u toj regiji.

Obje strane su prijavile da ima civilnih žrtava, navodi BBC.

Ministarstvo odbrane Rusije je pozvalo obje strane na prekid vatre i da održe razgovore.

Turska je oštro reagovala na vijest o sukobu.

Predsjedik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je jermenskom narodu da ustane protiv svojih lidera, "koji ga vode u katastrofu i koriste kao marionete".

On je u telefonskom razgovoru sa Alijevom rekao da Turska izražava solidarnost sa Azerbejdžanom.

Portparol turske vladajuće stranke Omer Čelik oštro je osudio "napad Jermenije na Azerbejdžan".

On je objavio na Tviteru da će Turska stajati uz Azerbejdžan i rekao da se "Jermenija igra vatrom i ugrožava regionalni mir". Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin takođe se oglasio na Tviteru, osuđujući Jermeniju. "Jermenija je prekršila prekid vatre napadajući civilna naselja. Međunarodna zajednica mora odmah da reaguje i zaustavi ovu opasnu provokaciju", naveo je on.

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine.

Obje strane imaju jako vojno prisustvo duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.

Sukob Jermenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana. Za vrijeme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Bonus video: