u susret predsjedničkim izborima

Vašington post podržao Bajdena, Tramp "najgori predsjednik modernog doba"

Više velikih listova kao što su Čikago Tribjun, Los Anđeles Tajms dali su podršku Bajdenu, međutim Njujork tajms se još nije izjasnio

3657 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: AP Photo
Bajden, Foto: AP Photo

Prestižni američki dnevnik Vašington post saopštio je danas da podržava demokratskog kandidata Džoa Bajdena na izborima 3. novembra protiv Donalda Trampa, koga je list okarakterisao kao "najgoreg predsjednika modernog doba".

U uvodniku list ocjenjuje da je Bajden, bivši potpredsjednik SAD, sa 77 godina "izuzetno dobro kvalifikovan po temperamentu i iskustvu da se suoči sa kolosalnim izazovima" naredne četiri godine.

Vašington post je 2016. godine izrazio podršku demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton naspram Donalda Trampa.

Četiri godine kasnije republikanski milijarder kandiduje se za još jedan mandat na raskrsnici više istorijskih kriza - pandemije kovida-19 u kojoj je umrlo više od 200.000 ljudi u SAD i teško pogođene ekonomije, kao i dubokim pokretom bijesa protiv rasizma i policijske brutalnosti.

List navodi da je svijetu "autoritarizam u punom usponu naspram "povlačenja demokratije" i da je "planeta u opasnosti zbog klimatskih promjena" i dodaje da je Donald Tramp sve te krize "stvorio, pojačao ili ignorisao".

"Da bi otjerali najgoreg predsjednika savremenog doba brojni glasači bi mogli da budu spremni da glasaju za bilo koga", priznaje Vašington post ocjenjujući da su izbori iznad svega referendum o 74-ogodišnjem Donaldu Trampu.

List dodaje da "na sreću" birači neće morati da "spuste svoj kriterijum" 3. novembra, i ukazuje na veliko iskustvo bivše desne ruke predsjednika Baraka Obame.

Vašington post podsjeća na dolazak Obame i Bajdena u Bijelu kuću 2009. u jeku ekonomske i finansijske krize i Bajdenovu ulogu u pregovorima sa republikancima i demokratama u Kongresu da se dobije plan za spasavanje privrede.

List, koji je u vlasništvu multimilijardera Džefa Bezosa, navodi da bi Bajden bio u stanju bolje da postavi SAD kao kapitalističkog konkurenta Kine istovremeno ponovo uspostavljajući međunarodne saveze koje je Tramp olabavio.

Više velikih listova kao što su Čikago Tribjun, Los Anđeles Tajms dali su podršku Bajdenu, međutim Njujork tajms se još nije izjasnio.

Bajden je dobio podršku umjerenih istaknutih republikanaca, ali takođe i slavnih ličnosti. Proglašavajući se nezavisnim centrističkim biračem holivudski glumac Dvejn Džonson nazvan "Stijena" (The Rock) u nedelju je objavio podršku demokratskom predsjedničkom kandidatu, a prvi put je javno podržao nekog kandidata.