Tramp dobio dozu "remdesivira", ljekar kaže da je predsjednik SAD vrlo dobro

Po dolasku u bolnicu, Tramp je preko Tvitera uputio poruku da mu je dobro

25133 pregleda 127 reakcija 7 komentar(a)
Tramp dolazi u bolnicu, Foto: Reuters
Tramp dolazi u bolnicu, Foto: Reuters

Nakon što je hospitalizovan u vojnoj bolnici Volter Rid zbog zaraze koronavirusom, američki predsjednik Donald Tramp dobio je dozu lijeka "remdesivir", objavio je noćas predsjednikov ljekar Šon Konli, dodavši kako je Tramp "vrlo dobro", prenosi agencija HINA.

"S radošću vam mogu objaviti da je predsjednik vrlo dobro i nije mu potreban dopunski kiseonik. U konsultaciji sa specijalistima odlučili smo da započnemo terapiju 'remdesivirom' i predsjednik je primio prvu dozu, te se udobno odmara", napisao je Konli u saopštenju koje je objavila Bijela kuća.

"Remdesivir", koji je prvenstveno namijenjen liječenju ebole, pokazao se efikasnim u borbi protiv koronavirusa, odnosno u skraćivanju perioda oporavka oboljelih od kovida-19.

Po dolasku u bolnicu, Tramp je preko Tvitera uputio poruku da mu je dobro.

"Ide dobro, mislim. Hvala svima. Volim vas", objavio je Tramp.

Američki predsjednik je u petak, 17 sati nakon što je objavljeno da je pozitivan na kovid-19, helikopterom prebačen u vojnu bolnicu Nacionalnoi vojno medicinski centar Volter Rid u Betesdi, u američkoj državi Merilend na liječenje.

Prethodno je objavio video poruku od 18 sekundi, koja je snimljena u Bijeloj kući.

"Idem u bolnicu 'Volter Rid'. Mislim da sam vrlo dobro, ali moramo biti sigurni da će sve biti u redu", kazao je Tramp u video poruci, koju je objavio stojeći, obučen u tamno odijelo s plavom kravatom.

Prema helikopteru, koji ga je prebacio u bolnicu, hodao je bez ičije pomoći, nosio je masku za lice i nije razgovarao s novinarima.

Portparolka Bijele kuće Kejli Mekinani je saopštila da će Tramp iz predostrožnost biti prebačen u poseban apartman bolnice.

"Zbog predostrožnosti, te na preporuku njegovog ljekara i medicinskih stručnjaka, predsjednik Tramp će sljedećih nekoliko dana svoj posao obavljati iz predsedničke kancelarije u bolnici 'Volter Rid'", saopštila je ona.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće kazao je novinskoj agenciji Rojters da predsjednik Tramp nije prenio ovlašćenja na potpredsjednika Majka Pensa, koji je u petak bio negativan na testu na koronavirus, kao i predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, koja je treća u liniji sukcesije.

Prije odlaska u bolnicu predsjednikov ljekar Šon Konli je objavio da je Tramp primio dozu eksperimentalnog lijeka kompanije "Regeneron" koji sadrži koktel antitijela za kovid-19, te je dodao da predsjednik SAD uzima cink, vitamin D, lijek za gorušicu, melatonin i aspirin.

Povezani članci

03. Oktobar 2020.

Tramp prebačen u vojnu bolnicu

02. Oktobar 2020.

Tramp pozitivan na koronavirus

Bonus video: