Tramp u bolnici zbog koronavirusa: Uzbuna u SAD mjesec pred izbore

Tramp objavio da je pozitivan na koronavirus nekoliko sati pošto je poručio da se nazire kraj pandemije. Vrh države gurnut u veliku neizvjesnost, ne zna se koliko duboko je zaraza prodrla

28842 pregleda 71 reakcija 14 komentar(a)
Tramp je ismijavao one koji redovno nose masku, Foto: AP
Tramp je ismijavao one koji redovno nose masku, Foto: AP

Američki predsjednik Donald Tramp prebačen je u bolnicu manje od 24 sata nakon što je otkriveno da je pozitivan na koronavirus.

Zvaničnici njegove administracije su ranije juče saopštili da ima blage simptome koronavirusa, ali da će nastaviti da radi.

Dobio je koktel ljekova kao "mjeru predostrožnosti", osjeća se "umorno, ali je raspoložen", saopštila je Bijela kuća.

Tramp (74) je prebačen u Nacionalni vojno-medicinski centar Volter Rid.

Nakon hospitalizacije dobio je dozu lijeka "remdesivir", objavio je noćas predsjednikov ljekar Šon Konli, dodavši kako je Tramp "vrlo dobro".

Tramp, koji je od početka umanjivao prijetnju pandemije, objavio je rano juče da on i njegova supruga Melanija idu u karantin nakon što je testiranje pokazalo da su pozitivni na virus koji je ubio više od 200 hiljada Amerikanaca i nanio ogromnu štetu američkoj ekonomiji.

Američki lider je putovao puno posljednjih dana i užurbano se provjerava ima li još zaraženih među onima sa kojima je bio u bliskom kontaktu. Međutim, teško je brzo ustanoviti koliko se virus proširio u najvišim nivoima vlade, jer mogu proći dani do otkrivanja zaraze.

Vrijednost akcija na Vol Stritu je naglo opala nakon vijesti o jednoj od najvećih zdravstvenih uzbuna zbog nekog američkog predsjednika posljednjih decenija. Potpredsjednik Majk Pens i njegova supruga su negativni na koronavirus i Pens će raditi iz svoje rezidencije, udaljene nekoliko kilometara od Bijele kuće. Njegovo osoblje je odvojeno od Trampovog iz predostrožnosti, rekao je Pensov portparol.

Pens (61), konzervativni bivši američki poslanik i guverner iz Indijane, preuzeo bi upravljanje državom ako Tramp to ne bi bio u stanju.

Bajden mu poželio da brzo ozdravi

Bolest predsjednika je preokrenula njegovu kampanju za još jedan mandat samo 31 dan prije predsjedničkih izbora. Ankete pokazuju da Tramp zaostaje za demokratskim rivalom Džoom Bajdenom.

Bajden
Bajdenfoto: Reuters

Bajden je na Tviteru objavio da on i njegova supruga Džil žele brz oporavak Trampu i prvoj dami. “Nastavićemo da se molimo za zdravlje i bezbjednost predsjednika i njegove porodice”, napisao je.

Kasnije juče je saopšteno da je i Bajden negativan na koronavirus. Testiranje je pokazalo da je negativna i Kamala Haris, kandidatkinja za njegovu potpredsjednicu.

Samo nekoliko sati prije nego što je objavio da je pozitivan, Tramp je poručio da je pandemija skoro prošla, dok je Bajden na Tviteru optužio Trampa da pokušava da skrene pažnju sa “propalog odgovora na kovid-19”.

Visokorizična grupa

Pol, godine i težina su faktori zbog kojih je Tramp podložniji težem obliku kovida-19 i teoretski rizik od smrti je četiri odsto, kažu medicinski stučnjaci. On je bio dobrog zdravlja tokom mandata, ali nije poznato da redovno vježba ili da se zdravo hrani.

Republikanski nacionalni komitet bi izabrao drugog kandidata ako Tramp ne bi bio u stanju da učestvuje, ali je u većini država prekasno za promjenu imena na listiću, piše Rojters. Milioni listića su već poslati biračima i najmanje 2,2 miliona ljudi je već glasalo, prema ciframa koje je prikupio profesor Univerziteta Florida Majkl Mekdonald.

Tramp je potcjenjivao ozbiljnost pandemije koronavirusa u ranim stadijumima i stalno je predviđao da će nestati. On rijetko nosi masku i ismijava druge što je nose redovno, uključujući Bajdena.

Odgađaju se planovi kampanje

Trampovi savjetnici su priznali da će morati da otkažu planove za finalne nedjelje predizborne kampanje. Tramp se na mitinzima sastajao sa pristalicama, koje uglavnom odbijaju da nose masku i podsmijavao se Bajdenu što izbjegava takve događaje.

“Tramp je predsjednik koji ima veliku energiju i ogromnu ličnost. Kampanji nedostaje njegova energija”, rekao je Den Eberhart, veliki donator Republikanske stranke. Tramp je posljednji i nizu svjetskih lidera koji su se razboljeli od kovida-19.

Britanski premijer Boris Džonson je nastavio da radi u izolaciji oko nedjelju dana nakon što je martu test pokazao da je pozitivan. On je, međutim, završio na intenzivnoj njezi i nekoliko nedjelja se oporavljao prije povratka na posao.

Kanadski premijer Džastin Trudo je u martu pošao u karantin nakon što se razboljela njegova supruga. Koronavirusom su se zarazili i predsjednici Brazila i Bjelorusije, koji su u početku ignorisali prijetnju.

Putovao uprkos simptomima kod savjetnice

U četvrtak veče, nedugo pošto je Tramp rekao da se nazire kraj pandemije, objavljeno je da je Houp Hiks, njegova glavna savjetnica, pozitivna na koronavirus. Ona je u utorak i srijedu putovala avionom sa predsjednikom.

Tramp je putovao u Nju Džersi nakon što su zvaničnici Bijele kuće saznali za simptome kod Hiksove, prisustvovao prikupljanju sredstava u svom golf klubu i održao govor. Tramp je na jednom okruglom stolu bio u bliskom kontaktu sa drugim ljudima, uključujući one koji daju podršku kampanji.

U Bijeloj kući je i ranije bilo uzbune zbog koronavirusa. Pensova portparolka Kejti Miler je ranije ove godine dobila koronavirus. Međutim, mjere predostrožnosti su ublažene jer je Tramp tokom ljeta nastojao da šalje poruku o povratku u normalnost. Ukinute su provjere temperature svakom ko uđe u kompleks Bijele kuće.

Nastavljeno je testiranje osoba koje su dolazile u bliski kontakt sa Trampom, ali ne i ostalih u kompleksu.

Od “ozdravi” do “jesmo li ti rekli”

Brojne države su uputile Trampu poruke sa željom da se brzo oporavi, ali neki nisu bili tako saosjećajni.

Većina diplomatskih reakcija na vijest da su Donald i Melanija Tramp zaraženi bile su uobičajena kurtoazija, dok su druge vlade procjenjivale kako to može uticati na ishod izbora sljedećeg mjeseca.

“Kovid-19 je borba koju i dalje vodimo. Svakodnevno. Bez obzira na to gdje živimo”, napisao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel na Tviteru. On je prvom paru SAD poželio brz oporavak.

Zbog razočarenja u liderstvo Vašingtona tokom globalne zdravstvene krize, neke poruke su prožete žaokama.

“Ovo pokazuje da virus ne štedi nikoga, uključujući one koji su bili sumnjičavi. Želim mu brz oporavak”, rekao Gabrijel Atal, portparol francuske vlade.

Ako je ovako reagovao jedan od najvažnijih saveznika NATO, onda ne čudi što su kineski državni mediji likovali zbog vijesti da se i Tramp razbolio od kovida.

“Predsjednik Tramp i prva dama su platili cijenu svog kockanja sa umanjivanjem opasnosti od kovida-19”, objavio je na Tviteru Hu Sinđin, glavni urednik kineskog lista “Global tajms”.

Bonus video: